Useimmille meistä ei-niin-viherpeukaloille tuntuu ajoittain lähes mahdottomuudelta saada huonekasvit säilymään virkeinä. On lamaannuttavaa nähdä, kun vastikään ostamasi, hetken iloa aiheuttanut ilmestys alkaa pikkuhiljaa menettää elinvoimaansa. Suomen pitkä ja pimeä talvi luo omat haasteensa kasvien hengissä säilymiselle. Muutamia asioita huomioimalla on kuitenkin mahdollista saada ne pysymään virkeinä! 

Mutta mitä huonekasvien hoidossa tulee sitten ottaa huomioon?

 


Tiesitkö, että huonekasvit muun muassa parantavat huoneilmaa, tehostavat keskittymiskykyä
ja luovuutta, laskevat stressihormonien tasoa ja vähentävät masennuksen oireita?
Kuva haettu täältä.


Valon määrä

Yleisenä sääntönä on, että kukkivat, hedelmää tuottavat tai kirjavat kasvit tarvitsevat enemmän valoa. Mitä tummemmat lehdet kasvilla on, sen vähemmän valoa se pääsääntöisesti tarvitsee. Kasvit, aivan kuten ihmiset, pitävät eniten luonnonvalosta, mutta myös keinovalolla voi lisätä kasvin hyvinvointia talven aikana. Kaikkia kasveja ei kannata kuitenkaan automaattisesti sijoittaa suoraan auringonvaloon ikkunalaudalle, sillä esimerkiksi orkideat pitävät hajavalosta vedottomassa paikassa.


Kastelutiheys

Kastelutarve on hyvin kasvikohtaista ja siihen kannattaakin tiedustella vinkkejä alan ammattilaisilta tai etsimällä tietoa netistä. Talvisin kasvit ovat useimmiten lepovaiheessa, jolloin harvempi kasteluväli riittää. Kasvukautena tai kukinnan aikaan ne taas kaipaavat enemmän hoitoa. Muista myös selvittää, pitääkö kasvisi perinteisestä vai suihkutus-, upotus- tai altakastelusta.


Mullanvaihto

Hyvä ja vaivaton, mutta usein kovin laiminlyöty tapa edistää huonekasvien hyvinvointia on multien vaihtaminen vuosittain. Viherkasvien mullanvaihdon aika on helmi-maaliskuussa, kukkivien kasvien hieman myöhemmin kevään edetessä. Hitaasti kasvaville kasveille, kuten kaktuksille, riittää mullanvaihto muutaman vuoden välein.

Mullanvaihdon yhteydessä on myös syytä harkita kasvin siirtoa suurempaan ruukkuun, sillä juuret tarvitsevat tilaa kehittyäkseen. Huolehdithan siitä, että ruukun pohjassa on tarvittaessa reikä, josta ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan pois. Salaojitus asettelemalla sirpaleita tai soraa ruukun pohjalle on myös hyvä keino avittaa ylijäämäveden poistumista.


Kuva haettu täältä

Jokainen laji on yksilöllinen, ja oikeanlaisen hoidon hoksaaminen saattaa viedä aikaa. Jos huonekasvisi hoito mietityttää, laita toki kysymyksiä kommenttiboksiin, niin voimme yhdessä löytää ratkaisun elinvoimaisuuden ja raikkaan ympäristön ylläpitämiseksi!

Mullan tuoksuisia hetkiä toivotellen,

Riina