Kevät on taas kerran tehnyt tuloaan itsestään varoittamatta. Luonnon orastava herääminen sai minut havahtumaan siihen, että jos mielii ensi kesänä nauttia oman pihan tai parvekkeen yrteistä, kylvämisen aika alkaa olla käsillä.

Yrttien kasvattaminen on hauska tapa pitää kodin maustevarastot runsaina, kokeilla teen valmistusta tai vain nauttia yrttien useista antiseptisistä ja lääkinnällisistä ominaisuuksista syömällä niitä sellaisenaan. Yrtit myös piristävät parvekkeen, ikkunalaudan tai kasvimaan ilmettä, ja niiden kasvua on oikeasti mielenkiintoista seurata!

Oman yrttitarhan luominen on edullista ja vaivatonta, ja muutaman niksin avulla saat varmasti omasi kukoistamaan. Muista aloittaa pian, sillä yrttien paras kylvöaika on huhtikuussa.

Kylvö ja taimien kasvatus

 

Kuva haettu täältä

Kasvualustaksi taimien esikasvatusvaiheessa sopii hiekansekainen taimikasvatusmulta. Kylvä siemenet muutaman senttimetrin välein puhtaaseen ja laakeaan astiaan. Esimerkiksi viilipurkit tai maitopurkin pohjat sopivat esikasvatusvaiheeseen erinomaisesti. Tee pohjaan reikiä, jotta liika vesi pääsee valumaan pois. Kastelun voi alkuvaiheessa hoitaa sumutuksella tai asettamalla kylvöastian huoneenlämpöiseen veteen astian puoleen väliin saakka.

Peitä astia rei’itetyllä muovikelmulla kosteuden ylläpitämiseksi. Anna siementen itää 20-24 asteen lämpötilassa. Pidä huoli siitä, että paikka ei ole vetoisa. Poista muovikelmu, kun siemenet ovat itäneet. Siirrä kylvökset sen jälkeen valoisalle ikkunalle.

Sirkkalehtien ilmestyessä taimet koulitaan, eli siirretään lopulliseen astiaan. Taimet siirretään kylvövaihetta ravinnerikkaampaan kasvualustaan, kuten tavalliseen kukka- tai puutarhamultaan. Parvekelaatikkoon tai muuhun suureen ruukkuun voi istuttaa kerralla usean eri yrtin taimia. Pidä huolta salaojituksesta, sillä vaikka yrtit pitävät kosteudesta, liika vesi voi mädännyttää juuret. Yhteen ruukkuun kannattaa laittaa enintään 3-5 tainta niiden koosta riippuen. Yrttejä voi myös istuttaa hyvin perennanpenkkienkin reunoille tai samaan laatikkoon kesäkukkien kanssa.

Karaise taimia kesäkuun puolivälistä ulkona muutama tunti kerrallaan, mutta nosta lämpötilan laskiessa sisälle, jottei kylmyys tuhoa niitä. Sijoita ruukut tai laatikot valoisaan, muttei paahteiseen paikkaan. Huolehdi riittävästä lämpötilasta (vähintään +15 astetta) ja suojaa hyvin tuulelta. Yleensä yritit menestyvät idän ja lännen puoleisilla paikoilla. 

 

Yrttien hoito

 


Kuva haettu täältä

Yrtit kaipaavat kastelua, kun päällysmulta on kuivahtanut. Yritit silminnähden virkistyvät suihkepullolla suihkuttelusta. Lannoittaminen ei ole välttämätöntä, mutta halutessasi voit käyttää esimerkiksi kanankakkareita tai merileväpohjaista liuotetta. Aloita lannoitus kuitenkin vasta noin kuukausi koulimisen jälkeen.

Yrttejä on suotavaa leikata ja latvoa säännöllisesti. Voit asettaa leikatut yrtin oksat odottamaan vedellä täytettyyn lasiin keittöön, jolloin niiden hyödyntäminen ruoanlaitossa on helppoa.


Kuva haettu täältä

Omat yrttilempparini ovat basilika, korianteri ja mintut. Ne ovat verrattain helppoja kasvatettavia ja maistuvat joko sellaisenaan tai ruoanlaitossa.

Toivottavasti rohkaistutte kokeilemaan yrttien kasvattamista kotona. Lupaan, että pieni vaiva on todellakin kauniin ja maistuvan yrttitarhan arvoinen!

 

Riina