Vaikka pakkanen nipistelee tällä hetkellä poskia lähes joka puolella maata, voit hyvällä omalla tunnolla alkaa jo viritellä luovia ideoita pihalle tai parvekkeelle kevääksi ja kesäksi. Kierrättäminen on näppärä tapa koristella puutarhaasi. Käyttämällä hyväksesi vanhoja esineitä puutarhasi ilmeen muokkaamisessa säästät sekä rahaa että tilaa, kun saat raivattua varastoa käyttämättömästä tavarasta. Uusiokäytöllä teet myös palveluksen luonnolle, mikä tekee kierrättämisestä entistä kannattavampaa.

 

1. VANHAT RENKAAT

 

Vanhoille autonrenkaille voit löytää monenlaista käyttöä puutarhassasi. Kehittele renkaista kukkaruukkuja tai reunusta kukkapenkki renkaalla.

 

 

Renkaista voit myös tehdä portaat. Tuo uusia värejä pihaasi maalaamalla renkaat kirkkailla väreillä.

 

 

Perinteinen rengaskeinu toimii aina! Sen lisäksi että se on helppo tehdä, se on myö helppo ottaa väliaikaisesti pois esimerkiksi puutarhajuhlien tieltä.

 

2. RAKENNUSHARKOT

Kuva: Alan Levine

Rakentamisesta yli jääneitä harkkoja voit hyödyntää puutarhassa esimerkiksi kukkaruukkuina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Kuva: Hazel Kenady

Voit vaikkapa koota harkoista aidan ja koristella sen istutuksilla. Kokeile mehikasveja, esimerkiksi mehitähteä. Mehitähdet tarvitsevat aurinkoisen, mutta niukkaravinteisen kasvupaikan, joten ne sopivat hyvin istutettaviksi rakennusharkkojen koloihin. 

 

3. TUOLIT

Kuva: Newtown grafitti.

Käyttämättömästä tuolista voit tehdä koriste-elementin vuoraamalla sen erilaisilla kasveilla. Erilaiset köynnöskasvit, kuten mustasilmäsusanna, sopivat tähän käyttöön hyvin.

 

4. ERIKOISET KUKKARUUKUT

 

Jos olet kyllästynyt perinteisiin kukkaruukkuihin, tämä tyyli on juuri sinulle! Yritä miettiä paikkoja istutuksillesi boksin ulkopuolelta ja saat samalla hyötykäyttöön käyttämätöntä tavaraa. Vaihtoehtoja on monia: saappaat, viinipullot, korit, kattilat, laatikot, maljakot, astiat…Huomaat pian, että kukkia voit periaatteessa istuttaa melkein mihin vain.

 

5. TIILI

Kuva: Christopher Sessums

Ylijäämätiileistä voit loihtia polun pihallesi. Kokeile erilaisia tapoja ja kuvoita asettaa tiilit maahan ja muista, ettei kaiken tarvitse aina olla symmetristä! 

 

Kuva: jalexartis

Tiileillä voit myös rajata kukkapenkkisi tai rakentaa istutuslaatikon kokoamalla niitä päällekäin. 

 

6. KULKUNEUVOSTA PUUTARHAELEMENTTI

Kuva: Vanessa Truss

Lojuuko varastossasi käyttökelvoton kulkuneuvo? Luo siitä puutarhasi uusi vetonaula kasvien avulla!

 

Kuva: Rick Harris

 

7. TIKKAAT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva: Bev Wagar

Kierrätä vanhat tikkaat tuomalla niiden avulla pihaasi vertikaalisuutta. Esimerkiksi tikkaita pitkin kasvava köynnös on upea näky puutarhassa. Tukevammille tikkaille voit asetella kukkaruukkuja tai erilaisia koriste-esineitä. 

 

8. TEE-SE-ITSE LINTULAUTA

Kuva: Tony Alter

Muovipurkista voit kehitellä lintujen ruokintapaikan avaamalla reiät sivuille, työntämällä kestävän tikun rei’istä läpi ja asettamalla purkin puuhun roikkumaan. Mikäli haluat enemmän tilaa ja suojaa linnuille,  nikkaroi vanhoista leikkuulaudoista neliömäinen linnunpönttö. 

 

9. HUONEKALUT HYÖTYKÄYTTÖÖN

Kuva: mazaletel

Vanhoista huonekaluista saat kehiteltyä puutarhaasi vaikka mitä! Esimerkiksi vanhan piirongin laatikostot ovat täydellisiä istutuksille. 

 

10. PUULAVAT

Kuva: Ronald Saunders

Puisista lavoista saat kehiteltyä trendikkäitä puutarhakalusteita. Esimerkiksi pöytien ja sohvien kokoaminen onnistuu lavojen avulla näppärästi. Muutamalla tyynyllä varustettuna saat loihdittua lavoista leppoisen oleskelupaikan. (Vinkki: Mikäli puulavoja ei löydy omasta takaa, kannattaa kysellä niitä päivittäistavarakaupoista.) 

 

Toivottavasti sait näistä vinkeistä inspiraatiota pihan tai parvekkeen fiksaukseen.

Ihanaa viikonloppua!

Siiri