Vihdoinkin iski kunnon pakkaset! Innostuin viikonloppuna tekemään jäälyhtyjä kiristyneiden pakkasten kunniaksi. Joskus olen tehnyt perinteisiä jäälyhtyjä ämpärin avulla, mutta tänä vuonna päätin kokeilla jotain vähän erilaisempaa. Lisäsin lyhdyn sisään joulusta jääneitä koristemarjoja ja kuivahtaneen ruusun terälehtiä. Ne onnistuivat aika hyvin  –vaikka itse sanonkin!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Näin teet jäälyhdyn:

  • Yhtä jäälyhtyä kohden tarvitset kaksi astiaa, toisen pitää mahtua suuremman astian sisälle. Näin vältyt hankalalta reiän tekemiseltä kynttilää varten! Itse käytin 1 litran jogurttipurkkia ja sen sisällä metallista säilyketölkkiä.
  • Täytä pienempi astia jollakin painavalla, esimerkiksi kivillä. Pienemmässä astiassa on tärkeää olla jokin paino, jotta se pysyy pohjassa, kun vettä lisätään.
  • Lisää koristeet astioiden väliin jäävään tilaan. Esimerkiksi pihlajanmarjat, havunoksat, kävyt, lehdet ja kukkien terälehdet näyttävät upeilta jään sisällä!
  • Kaada vesi astioiden väliseen tilaan. Vinkki: Jos tahdot lyhdystäsi lasinkirkkaan, täytä astia kuumalla vedellä! Voit jopa kiehauttaa ja antaa sen jäähtyä ennen astiaan laittamista. Kylmällä vedellä lyhdystä tulee samea, jolloin sisällä olevat koristeet eivät näy.
  • Vie lyhdyt ulos jäätymään. 10 asteen pakkasessa jäätyminen kestää noin vuorokauden.
  • Veden jäädyttyä ota lyhdyt sisään ja poista ne astioistaan. Irrota ensin sisempi astia. Astian irrottaminen helpottuu huimasti, kun täytät sen kuumalla vedellä! Lopuksi voit valella varovasti myös isomman astian reunoja kuumalla vedellä ja irrottaa lyhdyn astiasta.
  • Jos tahdot vielä muotoilla lyhdyn pintaa, saat tehtyä sen kuuman veden avulla. Jos laitat lyhdyn suoraan kuumaa vettä valuvan hanan alle, kannattaa olla varovainen, sillä kuuma vesi syö jäätä todella tehokkaasti! Pienet röpelökohdat voit poistaa myös kuumassa vedessä kastellulla rätillä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva: Sheila

Voit myös värjätä jäätä elintarvikeväreillä tai vesiväreillä. Punaista väriä saat myös punajuurimehulla.

Jos tahdot lyhtyysi esimerkiksi jonkun kuvan, voit tulostaa sellaisen netistä ja teipata kiinni suuremman astian sisäreunaan ennen veden lisäämistä. Jos kuva ei suostu pysymään lyhdyn sisällä, kokeile laittaa se vasta kun jäälyhty on jo irrotettu astiasta. Sumuta lyhdyn pintaa vedellä, lisää kuva ja sumuta vettä päälle. Tällöin kuvan kannattaa olla mahdollisimman ohut, jotta se pysyy. Kokeile leikata kuvioita esimerkiksi lautasliinoista!

Voit taiteilla vedestä myös jääteoksia. Tee esimerkiksi jääharkkoja ja lieriöitä maitopurkkien ja ämpärien avulla ja rakenna jäisiä taloja. Katon taloihin saat tehtyä esimerkiksi suppilon avulla.

Kuva: Mary

Lyhdystä saat pyöreän, kun laitat veden ilmapalloon ja laitat sen jäätymään ulos kulhossa. Pisaran muotoisen lyhdyn saat taas asettamalla ilmapallon roikkumaan. Nämä pyöreät muodot ovat jo itsessään niin kauniita, että eivät edes koristeita tarvitse!

Kuva: Mary

Juuri nyt on aika nauttia pakkasesta täysillä! Ihanaa maaliskuun alkua juuri sinulle!

Siiri