Lähes kaikki ovat varmaan yhtä mieltä siitä, että huonekasvit, kukat ja esimerkiksi kotiviljelmät rauhoittavat kotia ja toimivat erinomaisina sisustuselementteinä. Keväässä rakastan sitä, kun valoa alkaa tulvia ikkunoista sisään osuen tulppaanikimppuun tai eukalyptuksen oksiin. Vaikka kynttilät ovat ihania talvisin, riemuitsen joka vuosi siitä hetkestä, kun ne saa heittää kaapin perukoille odottamaan seuraavaa pimeää kautta. Kyllä elämä on ennen kaikkea elävissä asioissa.

Mutta jos nyt kuulutkin siihen kastiin, joka ei kerta kaikkiaan ymmärrä, miksi joku haluaisi haalia kotiinsa kasan vihreitä roikkuvia oksia tai yliromanttisia ruusukimppuja, saatat muuttaa mielesi tämän artikkelin jälkeen. Kasveilla on nimittäin lukemattomia terveysvaikutuksia, jotka kohentavat asunnon ilmeen lisäksi myös siellä asustelevien oloa. Listaan tässä niistä viisi.

1.Kenties tunnetuin kasvien terveysvaikutus liittyy ilman epäpuhtauksiin. Kasvit parantavat ilman laatua tuottamalla happea ja haihduttamalla kosteutta lehdistään. Kun kasvi haihduttaa runsaasti vettä, vesi nousee maaperästä tai ruukun mullasta nopeasti kasvin yläosiin, painaen samalla ilmaa kohti kasvin juuria. Näin kasvi sitoo ilman typpeä ja happea multaan ja saa samalla ilman liikkeeseen myös kasvin ympärillä. Liikkuvasta ilmasta kasvit imevät orgaanisia kemiallisia aineita itseensä lehtien pinnassa olevien pienten ilmarakojen avulla, mistä ne siirtyvät kasvien juuriin ja jopa ympäröivään maaperään asti. Kasvin omat biologiset prosessit sekä juuriston bakteerit hajottavat haitalliset aineet. Puhtaampi huoneilma voi muun muassa vähentää päänsärkyjä ja parantaa unenlaatua, ehkäistä allergioita ja jopa parantaa lasten vastustuskykykä ja immuniteettiä.

Esimerkiksi Anopinkieli puhdistaa sisäilmaa tehokkaasti. Kuva: jalexartis

2. Nyky-yhteiskunnassa suurin osa ihmisistä asuu kaupungeissa, ja keskustelua on virinnyt paljon ihmisen erkaantumisesta luonnosta. Kasvien avulla voit tuoda palan luontoa kotiisi, mikä tutkitusti rauhoittaa, kehittää luovuutta ja vähentää masennuksen oireita. Usein puhutaan liikunnan mielenterveyttä edistävistä vaikutuksista, mutta tiesitkö, että vieläkin suurempi merkitys on sillä, millaisessa ympäristössä vietät aikaasi? Erään tutkimuksen mukaan sairaaloiden potilaat, joiden huoneen ikkunasta avautui näkymä puutarhaan tai viheralueelle, toipuivat nopeammin kuin ne, jotka tuijottivat ikkunastaan vain toisen rakennuksen seinää. Ihmiset kokevat itsensä terveemmiksi ja hyvinvoiviksi kasvien keskellä.

3. Kasveja on käytetty vuosituhansia myös lääkinnällisiin tarkoituksiin. Kokeilepa kasvattaa superhelppohoitoista Aloeta kotonasi ja saat kätevän täsmälääkkeen esimerkiksi pieniin palohaavoihin tai auringopolttamiin. Minttuja voit käyttää ruoansulatusongelmiin, ja sitruunamelissa toimii erinomaisena unilääkkeenä, kivunlievittäjänä tai rauhoittajana.

4. Kasvien hoitaminen on terapeuttista. Jos lemmikin tai lapsen hankinta tuntuu liian monimutkaiselta, aloita vaikka kaktuksesta. Kasvit eivät vaadi liikaa, mutta saat silti kokea onnistumisen ja merkityksellisyyden tunteita niitä hoivatessa. Vähän vettä, ravinteita ja rakkautta, niin yhteiselo sujuu mutkitta! Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, kasvit voivat auttaa kielteisten tunteiden käsittelyssä. Negatiivisten tunteiden karistessa myös useat lihasjännityksen voivat laueta ja esimerkiksi verenpaine alentua.

5. On tutkittu, että ihminen pystyy nykyään keskittymään enää reilu 20 minuuttia putkeen ilman keskeytyksiä. Aika pelottavaa, eikö… Luonto ja kasvit lisäävät kuitenkin ongelmaratkaisu- ja keskittymiskykyä, jolloin tehokas työskentely helpottuu. Kannattaakin siis ostaa kasvi työhuonetta tai -pöytää piristämään. Ehkä ne tekemättömät työt alkaa hoitua itsestään 🙂

Fun fact: Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallitus NASA on tutkinut kasvien soveltuvuutta sisäilman epäpuhtauksien poistamiseen kuussa. Taustalla on Nasan tavoite perustaa jonain päivänä pysyviä avaruusasumuksia kuuhun, jotka tarvitsevat puhdasta ja raikasta ilmaa.

Summa summarun, kasvien hankkimisesta ja niiden hoidosta koituu siis rutkasti enemmän hyötyä kuin haittaa ja vaivaa. Jos tuntuu, että intoa kasvien hoitamiseen riittää enemmänkin ja haluaisit piristää pihan tai parvekkeen ilmettä ammattilaisten avulla, niin ota yhteyttä ja katsotaan yhdessä, minkälaiset ratkaisut olisivat sinulle sopivia 🙂

Raikasta viikkoa jokaiselle!

Riina