Keväässä ihaninta on valon lisääntyminen, päivät pitenevät silmissä! Valon lisääntyminen tarkoittaa myös huonekasvien heräämistä pimeän talven jälkeen. Maaliskuu onkin paras aika suorittaa huonekasvien mullanvaihto. Valon määrän kasvaminen ja uusi ravinteikas multa antavat kasville elinvoimaa, kun juuret saavat lisää kasvutilaa ja ravinteita!

Huonekasvin tiedät tarvitsevan mullanvaihtoa, kun se on huonossa kunnossa, ei enää kasva ja ruukku täyttyy juurista. Mullanvaihto tehdään yleensä kerran vuodessa. Hitaasti kasvavilla ja suurilla huonekasveilla riittää parin vuoden välein tehtävä mullanvaihto. Esimerkiksi kaktus ei tarvitse mullanvaihtoa vuosittain. Välivuosina voit kuitenkin kaapia pinnalta pienen kerroksen pois vanhaa multaa ja laittaa uutta tilalle.

Jos kasvi on liian suuri senhetkiseen ruukkuunsa, vaihda se isompaan. Uuden ruukun tulisi olla halkaisijaltaan muutama sentti juuripaakkua suurempi.

Nuoren kaktuksen multa kannattaa vaihtaa 1-2 vuoden välein, vanhemman taas harvemmin.

Tässä ohjeet askel askeleelta huonekasvien mullanvaihtoon:

 1. Kastele kasvi huolellisesti muutamaa päivää ennen mullanvaihtoa.  Se helpottaa juuripaakun irtoamista ruukusta ja kasvi kestää mullanvaihdon paremmin.
 2. Nosta juuripaakku varovasti ruukusta. Kokeile irrottaa juuripaakku kääntämällä ruukku ylösalaisin ja tukemalla tyvestä.
 3. Rapsuta irtomulta kevyesti pois. Älä kuitenkaan riko juuripaakkua. Poista kuolleet tai vioittuneet juuren osat veitsellä tai saksilla.
 4. Ennen ruukun täyttämistä uudella mullalla kannattaa multaakin kastella. Sopiva suhde on noin 1 desilitra vettä multa litraa kohden.
 5. Jos et käytä altakasteluruukkua, kannattaa ruukun pohjalle laittaa esimerkiksi soraa tai ruukun sirpaleita, jotta ylijäävä kasteluvesi valuu nopeammin pois. Näin juuret saavat happea ja pysyvät ilmavina.

 1. Laita sorakerroksen päälle multaa sen verran, että kasvi asettuu suurin piirtein samalle korkeudelle kuin aikaisemmassa ruukussaan. Aseta juuripaakku ruukun keskelle ja peitä sen ympäristö ja pinta uudella mullalla. Tiivistä multaa välillä sormin painellen. Muista jättää ruukkuun muutama sentti kastelua varten. Kastele reilusti.
 2. Istutuksen voit viimeistellä ruukunkatteella. Näin saat vähennettyä huonekasvin kastelutarvetta.

 1. Pidä kasvia viileässä ja valoisassa paikassa viikon verran. Suojaa kasvi suoralta auringonvalolta. Sumuttele kasvia, mutta anna
  mullan pinnan kuivahtaa välillä. Voit aloittaa normaalin kastelun noin viikon kuluttua mullanvaihdosta.
 2. Huonekasvin lannoitus kannattaa aloittaa vasta muutaman viikon tai jopa kuukauden kuluttua, sillä suureen osaan mullista on lisätty lannoitetta. Varo lannoittamasta kasvia liikaa.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle hyötyä. Hyvää viikonloppua!

-Siiri