Näin kevään tullessa alkaa mieli väistämättä haaveilla siitä ihanasta kukkien loistosta, josta saamme taas kerran nauttia puutarhoissamme koko tulevan kesän ajan. Kukkia ei tunnu koskaan olevan liikaa, itseasiassa niitä voisi olla vielä enemmänkin. Puutarha on kuitenkin rajattu alue, jonne saat mahdutettua vain rajallisen määrän istutuksia. Miten saisin lisää kukkia pihaani niiden viemättä liikaa tilaa? Tässä vastaus: kukkivat koristepuut! Pienillä koristepuilla saat ilmeikkyyttä pieneenkin pihaan. Ne tuovat istutuksiin kerroksellisuutta, mutta eivät kuitenkaan valtaa koko puutarhaa itselleen. 

 

Valitse pihaasi sopiva puu:

Puuta valitessasi kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin:

Väri – millainen värimaailma puutarhassasi on? Haluatko puun tuovan pihaasi harmoniaa valkoisilla kukilla vai erottuvan selkeästi kirkkaan keltaisena? Kiinnitä huomiota myös talosi pintamaalin väriin. Jos puun kukat ovat samanväriset talon kanssa, ei se välttämättä erotu pihassa haluamallasi tavalla.


Koko
– mahtuuko puu pihallesi? Suunnittele valmiiksi sijoituspaikka ja etsi paikkaan sopivan kokoinen puu.


Ympäristö
– millaisessa ympäristössä puun pitäisi pystyä kasvamaan? Onko piha varjoisa vai valoisa?


Kukinta
– jos hankit pihallesi puun sen kukkien vuoksi, tutki eri vaihtoehtojen kukinta-aikoja ja kukinnan kestoja.


Varjostavuus
– kuinka paljon latvusto päästää auringonvaloa läpi? Jos tahdot kasvattaa puun vieressä perennoja, kannattaa valita puu, joka ei varjosta liikaa. Mitä enemmän valoa se päästää läpi, sitä suurempi valikoima sinulla on perennojen suhteen!

Aurinkoisella paikalla viihtyvä pilvikirsikka kukkii kauniin valkoisin kukin toukokuun alusta lähtien. Korkeutta sille tulee noin 5-10 metriä. Latvuksen läpi pääsee auringonvaloa riittävästi myös muille pihan kasveille.

Puun sijoittaminen

Missä kohtaa puutarhaa puu erottuu parhaiten? Tässä muutama vinkki puun sijoittamiseen puutarhassa:

-sisäänkäynnin vierusta

-useampi puu aidan tai tien viereen lisäämään yksityisyyttä

-linjaamaan pihatietä tai kävelyreittiä

-kukkapenkki, joka kaipaa korkeutta

-yksinään huomion keskipisteeksi

Jos tahdot peittää tai piilottaa tietyn kohdan puutarhastasi, olisi se kannattavampaa tehdä vain vihreillä kasveilla, sillä kukat kiinnittävät huomion.

Rungollinen jalosyreeni tuoksuu hurmaavasti kesän aikana. Varrennuksen takia syreeni ei kasva enää pituutta, mutta latvus kasvaa hieman korkeutta.

Hoito:

Puun istutettuasi sido se tukikeppiin mahdollisimman alhaalta. Laita puun ympärille suojaverkko estääksesi rusakkojen ja muiden jyrsijöiden tuhotyöt. Puun leikkaaminen edistää sen kukkimista ja pidentää ikää. Vältä kuitenkin turhaa leikkaamista, leikkaa puusta vain kuolleet, vahingoittuneet ja tautiset kohdat!

Kirsikat kukkivat jo varhain keväällä upean vaaleanpunaisin tai valkoisin kukin. Koon suhteen vaihtoehtoja riittää: 2-3m pitkäksi kasvavasta kevätkirsikasta noin 3-6m korkuiseen rusokirsikkaan!

Koristeomenapuut kukkivat kesän alussa valkoisin, vaaleanpunaisin tai jopa tummanpunaisin kukin, ja omenat koristavat puuta syksyn puolella. Riippuvaoksaisten omenapuiden runko ei myöskään kasva enää pituutta varrennuksen vuoksi, jolloin se voi olla vain muutaman metrin korkuinen. Marjaomenapuu taas voi kasvaa neljästä kahdeksaan metriin.

Kukkisiko joku näistä puista puutarhassasi jo ensi kesänä? Myös monia muita koristepuita löytää esimerkiksi netistä tai puutarhamyymälöistä. Ihanaa pääsiäistä!

Siiri