Suklaamunien, mämmin ja tipujen ohella pääsiäisruoho on yksi merkittävistä pääsiäiseen kuuluvista perinteistä. Eteläisemmissä maissa kirkkaanvihreä ruoho versoo pääsiäisen aikaan jo pihoillakin, mutta meillä Suomessa ruoho kasvatetaan koristeena talon sisäpuolella. Mutta mikä voisikaan herättää kevätfiilistä paremmin kuin raikkaalta tuoksuva ja kirkkaanvärinen pääsiäisruoho!

Millainen sinun pääsiäisruohosi on? Trimmaatko korret millintarkasti vai annatko niiden rehottaa haluamaansa suuntaan? Kasvatatko maitopurkissa vai kukkaruukussa? Vaihtoehtoja on monia. Tässä kolme vinkkiä ja ideaa pääsiäisruohon kasvatukseen!

Kuva: Angela Mueller

1. Millainen astia?

Pääsiäisruohoa voit kasvattaa missä tahansa astiassa, joka pitää vettä. Voit joko ostaa kaupasta valmiita pääsiäisruoholle tarkoitettuja koreja ja astioita, tai tuunata omasi kierrätysmateriaalista. Leikkaa, maalaa ja koristele esimerkiksi maitopurkeista astiat pääsiäisruoholle! Myös esimerkiksi maalatuista munankuorista saat mielenkiintoisen kasvualustan ruohollesi. Lisäksi voit kasvattaa ruohosi esimerkiksi kahvikupissa, kukkaruukussa, peltipurkissa tai vaikkapa mariskoolissa. Kiinnostusta herättävän istutuksen saat kylvämällä lasiseen astiaan, jolloin näet myös ruohon juuret!

Kuva: thebittenword.com

2. Vaihtoehtoiset lajikkeet

Perinteisen rairuohon lisäksi on myös muita lajeja, joita voit kylvää sen mukaan, millaisesta ruohosta tykkäät. Ohuen ja tiheän pääsiäisruohon saat kylvämällä rairuohoa, ja paksun taas kylvämällä ohraa.

Myös kissat rakastavat pääsiäisruohoa, toisaalta ennemminkin herkkuna kuin koristeena. Valitettavasti rairuoho voi olla hyvinkin haitallista kissalle. Kasvata esimerkiksi eläinystävällistä kissanruohoa kissallesi herkuteltavaksi. Myös paksusti kasvavat ohra ja kaura eivät aiheuta harmia kissasi elimistössä.

Mikäli kaipailet jotain erilaista ja kenties jotain mitä voisit itsekin maistella, kokeile kasvattaa esimerkiksi herneenversoja! Herneenversot täytyy kylvää jo ajoissa, noin 10 pv ennen pääsiäistä. Voit kokeilla myös muutamassa päivässä itävää vihanneskrassia. Muista kuitenkin, että vihanneskrassi kestää vain muutaman päivän ajan.

3. Hauskat lisät

Koristele pääsiäisruohosi kekseliäästi pääsiäisaiheisilla somisteilla. Klassisten tipujen ja suklaamunien lisäksi voit kokeilla ujuttaa ruohon sekaan myös kukkia! Kokeile taivutella piipunrassista erilaisia muotoja, esimerkiksi pupuja. Leikkaa ja liimaa kuvioita hammastikun päätyyn ja kiinnitä se multaan. Nyt on aika päästää luovuutesi valloilleen!

Kuva: Jasmin Fine

Näillä vinkeillä onnistut:

-Kylvä ruohosi hyvissä ajoin, rairuoho kasvaa kivan pituiseksi noin viikossa.

-Käytä kylvö- tai kukkamultaa.

-Kylvä samana vuonna ostettuja siemeniä.

-Älä säästele siemenissä, kylvä siemenet mieluummin liian tiheään kuin liian harvaan.

-Itämistä saat nopeutettua asettamalla muovikelmun astian ylle. Kokeile myös läpinäkyvää kakkukupua!