Haaveiletko upeasta nurmikosta? Jos tahdot taata nurmesi hyvän kunnon kesää varten, kannattaa sitä huoltaa jo keväästä lähtien. Näin saat varmistettua puutarhasi vihreän maton hyväkuntoisuuden:

HARAVOINTI

Lumen alta paljastuvat vanhat lehdet kannattaa haravoida pois, sillä paksuina kerroksina ne voivat tukahduttaa nurmikon. Jos lehtiä on harvakseltaan, ei haravointi kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä ne maatuvat ajan kanssa.

 

LANNOITUS

Keväisin nurmikolle kannattaa levittää typpipitoista puutarhalannoitetta, joka auttaa nurmikon kasvua. Lannoitus kannattaa tehdä heti lumien sulamisen jälkeen. Levitä lannoitus tasaisesti koko nurmelle. Vinkki: Lannoita nurmesi ennen sadetta. Näin lannoite liukenee nopeammin!

 

KALKITUS

Kalkituksen tavoitteena on nostaa maan happamuutta. Liian happamassa maassa ravinteet ovat käyttökelvottomassa muodossa. Hapan maaperä voi aiheuttaa myös nurmen sammaloitumista. Kalkitus lisää maan pieneliötoimintaa ja tätä kautta lisää maan kuohkeutta ja ilmavuutta. Kalkituksen voit tehdä mihin aikaan vuodesta tahansa, mutta keväällä täytyy ottaa huomioon myös samoihin aikoihin tehtävä lannoitus. Vältä kalkitsemista typpipitoisen lannoituksen aikaan, sillä se heikentää typen imeytymistä. Siksi keväällä kalkitessa kannattaa kalkki levittää jo ohuen lumikerroksen päälle. Tiestitkö, että myös tuhkalla on samoja vaikutuksia maahan? Voit siis käyttää myös tuhkaa maasi happamuuden muuttamiseksi!

 

NURMEN KORJAUS

Paljastuiko lumen alta kalju läikkä keskelle nurmikkoa? Saat korjattua sen paikkauskylvön avulla. Ennen kylvöä kuohkeuta maa rikkomalla nurmikon pinta. Lisää sen jälkeen paikkaan uutta multaa, jonka jälkeen voit lisätä ruohon siemenet. Tiivistä ja tasoittele maa, jotta siemenet eivät jää vapaaksi irtonaiseen multaan. Kastele maata ja pidä se kosteana siementen itämiseen saakka.

 

ILMASTOINTI

Liian tiivis maa saattaa olla yksi syy nurmen sammaloitumiseen. Se vähentää juuriston hapensaantia ja vähentää veden imeytymistä. Ilmastoimalla nurmikkosi parantaaksesi maan ilmavuutta sekä ravinteiden ja veden pääsyä maaperään. Tee maahan reikiä esimerkiksi talikolla. Reikiin kannattaa myös haravoida hiekkaa, mikäli haluat ilmastoinnin vaikutuksen pysyvän pidempään.

 

LEIKKAAMINEN

Nurmikon kannattaa antaa kasvaa vähintään viiden sentin korkuiseksi ennen ensimmäistä leikkuuta. Leikkaaminen kannattaa tehdä vasta, kun yölliset pakkaset ovat ohi. Ruohon pituus on hyvä, kun se leikataan noin 3-4 cm korkeaksi. Jos leikkaat nurmen tarpeeksi usein, ei leikkuujätettä tarvitse poistaa nurmikoltasi.

Näillä yksinkertaisilla keinoilla saat nurmikkosi vihertämään koko kesäksi!

Siiri