Onko olemassa mitään ihanampaa kuin kukkivien laventelien tuoksu? Ei. Voiko Suomessa käydä ihastelemassa henkeäsalpaavia laventeli farmeja? Ei. Voiko laventelia kasvattaa itse kotona? Kyllä.

Laventeli on hurmaavan tuoksunsa lisäksi myös erittäin kaunis ja hyödyllinen kasvi. Laventelia voit käyttää koristeena, kauneudenhoitotuotteissa, ruoanlaitossa tai tuomaan tuoksua kotiisi. Laventeleita on eri lajikkeita, joista tähkälaventeli soveltuu parhaiten Suomessa kasvatettavaksi. Lisäksi laventelista on ns. epäaitoja hybridilajikkeita, joiden kukkasato on suuri, mutta eteeristen öljyjen laatu on aitoja heikompi. Laventeli kukkii heinäkuusta jopa syyskuuhun asti.  

 

Missä kasvatan laventelini?

Laventelia voit kasvattaa pihalla tai ruukussa esimerkiksi ikkunalaudalla. Myös kasvihuone on hyvä vaihtoehto laventelin kasvattamiseen. Jos päädyt ruukkukasvatukseen, kiinnitä huomiota ruukun kokoon. Ruukun pitää olla iso, halkaisijaltaan n. 30 cm tai suurempi, jotta laventeli mahtuu kasvamaan. Laventeli viihtyy parhaiten kalkki- ja hiekkapitoisessa maaperässä. Kokeile sekoittaa puutarhamullan sekaan puhdasta hiekkaa avomaalla kasvattaessa. Maan läpäisevyys on edellytys kasvin talvehtimiselle. Laventeli nauttii kuumista ja kuivista olosuhteista, sijoita se siis aurinkoiseen paikkaan!

 

Laventelin hoito

Laventelin vedentarve on vähäinen. Ruukussa kasvattaessa kastele laventelia kuitenkin säännöllisesti. Laventelia kannattaa myös hieman lannoittaa silloin tällöin. Voit käyttää esimerkiksi kasteluveden mukana annettavaa kasviravinneliuosta. Uusien versojen kehittymistä saat edistettyä leikkaamalla kasvustoa. Mitä enemmän poimit kukkia laventelista, sitä paremmin se jaksaa kukkia!

Laventeli talvella

Talven yli maassa laventeli kestää todennäköisimmin vain Etelä-Suomessa. Laventeli kannattaakin siirtää viileään ja valoisaan tilaan talvehtimaan. Varmimmin laventeli kestää talven pihalla, kun se on suojattuna. Suojaa laventeli talvisuojalla tai havunoksilla maan jäädyttyä. Muista kuitenkin, että liian tiivis suojaus voi aiheuttaa kasvin homehtumisen. Talvenkestoa voit parantaa antamalla laventelille elo-syyskuussa syyslannoitetta. Keväällä voit leikata puutuneista versoista puolet pois.

 

Laventelin lisääminen

Laventelin siemenet itävät hitaasti, mutta parhaiten se itää pimeässä. Ennen kylvöä kannattaa pitää siemeniä jääkaapissa noin kahden tai kolmen viikon ajan. Kylvä siemenet tiheään, ja kouli ne myöhemmin erillisiin ruukkuihinsa. Kastele laventelia säännöllisesti istutuksen jälkeen!

Tuoksu talteen

Laventelista on moneksi. Laventelin kukkia ja lehtiä voit hyödyntää esimerkiksi ruoanlaitossa, kauneudenhoidossa ja koristeissa!

Jos tahdot tehdä laventelista kranssin, kannattaa varret ottaa talteen kun kukat ovat vielä nupussa. Tällöin kukat pysyvät varressa parhaiten kiinni niiden kuivuessa.

Jos tahdot käyttää kukkia ruoanlaitossa, kauneudenhoitotuotteissa tai vaikkapa tuoksupusseissa, kerää varsia kukkien ollessa avonaisia. Silloin eteeristen öljyjen määrä on laventelissa suurimmillaan.

Kuivaa laventeli pieninä nippuina tilassa, jossa on lämmintä ja varjoisaa. Täyttämällä harsokangaspussin kuivatun laventelin kukilla ja lehdillä saat aikaan pitkään hyväntuoksuisena pysyvän tuoksupussin!

 

Kuivatusta laventelista voit tehdä myös vaikkapa maustesokeria:

Sekoita kuivatun laventelin kukkia sokeriin niin että seoksesta noin ¼ on laventelia ja ¾ sokeria. Mitä kauemmin annat sokeriseoksen seistä, sitä herkullisempaa siitä tulee! Maustesokeria voit käyttää leivonnassa esimerkiksi keksien maustamiseen. Vinkki: Kokeile maustaa laventelilla myös sormisuolaa!

Voit käyttää laventelia myös pääruokien maustamiseen. Annostelussa pitää vain olla tarkkana, sillä liiallinen laventeli tekee ruoasta helposti karvaan makuista. Yleisesti laventeli sopii samoihin ruokiin kuin rosmariinikin!

Ihanaa viikon alkua!

Siiri