Kuten muodissa, sisustuksessa ja hiustyyleissä, trendit näkyvät myös puutarhassa. Monet seuraavat tulevan kesän trendejä tarkkaan, toiset taas suunnitelevat puutarhansa välittämättä siitä, mikä on nyt muodikasta. Seuraatko sinä trendejä? Tässä viisi vuoden 2018 puutarhatrendiä, jotka tulevat näkymään ensi kesän pihoissa!

1. VIOLETTI

Vuosittain amerikkalainen Pantone -yritys ennustaa kunkin vuoden trendivärin. Vuonna 2018 se on ultravioletti. Tämä tulee ehdottomasti näkymään myös ensi kesän puutarhoissa: violetit kukat, kukkaruukut ja kasvit ovat nyt trendikkäimmillään!

Kuva: Stefano Akram

 

2. EKOLOGISUUS JA KESTÄVÄT VALINNAT

Ympäristöystävällisesti perustettu ja ylläpidetty puutarha voi hyvin. Luonnonmukaiset valinnat on nyt kova sana maailmalla. Pienilläkin valinnoilla voit vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin.

Luonto kiittää näistä valinnoista

  • kompostoi jätteesi
  • suosi vähäpäästöisiä ja monikäyttöisiä puutarhakoneita
  • peitä istutusalue katteella
  • suosi kotimaisia taimia
  • kerää ja kierrätä sadevettä

Kierrättämällä käyttämättömäksi jääneitä materiaaleja puutarhassasi teet palveluksen ympäristölle. Enemmän ideoita eri materiaalien hyödyntämisestä kierrätyspuutarhassa löydät täältä. Kuva: Orin Zebest

 

3. ALFRESCO LIVING

Siis mikä alfresco? Sanan alkuperä on italiasta ja suomeksi käännettynä näiden kahden sanan yhdistelmällä tarkoitetaan ulkoilmaelämää. Ja mitä se sitten tarkoittaa? Alfresco living on sisä- ja ulkotilojen rajojen hämärtymistä, puutarhassa syömistä ja oleskelua. Panostus siis keskittyy pihan oleskelutiloihin, terassiin tai patioon. Perusta puutarhaasi esimerkiksi kesäkeittiö, tai luo tunnelmallinen ulko-olohuone lämpimiä kesäiltoja varten.

Kuva: www.rattandirect.co.uk

Ulkokeittiö ja -olohuone ovat hyödyllisiä, jos vieraita tulee paljon ja sisätilat alkavat käydä liian ahtaaksi.

Vinkkejä ulko-olohuoneeseesi

  • erota ulko-olohuoneesi muusta puutarhasta esimerkiksi puuterassilla, kiveyksellä tai muulla lattialla
  • muokkaa levoton ulkotila rauhan tyyssijaksi pehmustetuilla huonekaluilla ja elegantilla valaistuksella
  • ympäröi ulko-olohuoneesi maahan istutetuilla ja ruukutetuilla kasveilla tunnelman lisäämiseksi

 

4. PIENI PIHA KÄYTTÖÖN

Pienet puutarhat ovat yhä yleisempiä paritalojen ja ketjutettujen omakotitalojen lisääntyessä.  Pieni puutarha voi korkeine lauta-aitoineen ja ahtaine tiloineen olla melko ankea. Pienen pihan suunnittelussa on tärkeää miettiä, mikä on sen tarkoitus. Ulkokeittiö ja -olohuone, lasten leikkipiha, hyötypuutarha vai kukkakeidas? Hyvin suunniteltu piha voi antaa vaikutelman todellista suuremmasta puutarhasta. Vähemmän on enemmän!

Aidassa tai ristikossa kasvavat köynnöskasvit ovat upeita ja vievät vain vähän tilaa. Köynnöskasvit ovatkin yksi tapa säästää tilaa pienessä puutarhassa.

 

5. KASVATA ITSE

Oman ruoan kasvattaminen puutarhassa on ollut nouseva villitys jo vuosien ajan, ja se on sitä yhä. Hyötykasveista on iloa sekä puutarhassa että myös ruokapöydässä. Kasvata pihallasi esimerkiksi vihanneksia, maustekasveja kuten yrttejä ja marjapensaita. Vaihtoehtoja on runsaasti! Varmaa satoa tuottavat mm. peruna, tomaatti, lehtivihannekset ja yrtit, mutta älä pelkää kokeilla itsellesi täysin uusia lajikkeita. Uudet värit ja maut tuovat kasvimaan hoitoon uutta intoa. Kokeile esimerkiksi viidakkokurkkua tai ananasmansikkaa.

Viidakkokurkun hedelmät sopivat hyvin esimerkiksi salaattiin tai syötäväksi sellaisenaan.

Tämän vuoden trendikasvikset ovat tietysti trendivärin mukaan violetin sävyisiä. Esimerkiksi punakaali, ‘purple haze’ porkkana, ‘chocolate cherry’ tomaatti ja munakoiso ovat tämän kesän juttuja!

 

Trendejä seuratessa kannattaa kuitenkin muistaa mennä oman fiiliksen mukaan. Omalle pihalle ei kannata hankkia mitään, mikä ei miellytä omaa silmää.

Hyvää viikon alkua!

Siiri