Etsitkö pihallesi puuta, joka pysyy kauniina pitkälle talveen asti? Puuta, jota sinun ei juurikaan tarvitse hoitaa ja joka viihtyy melkein missä vain? Tässä ratkaisu etsintöihisi: pihlaja! Jos perinteinen pihlaja vaikuttaa liian tavanomaiselta, ei hätää, sillä pihlajalla onkin monia lajikkeita, jotka eroavat toisistaan eri tavoin.

Perinteinen pihlaja koristaa puutarhaasi keväisin valkeilla kukillaan ja marjoillaan sekä syksyisin komealla syysvärillään. Pihlajat viihtyvät ravinteikkaassa maassa, mutta ovat kuitenkin suhteellisen vaatimattomia kasvualustansa suhteen. Pihlaja ei kuitenkaan välttämättä viihdy autotien vieressä, sillä tiesuola ei ole sille mieleen. Leikkaustakaan pihlaja ei kaipaa, mutta kestää sitä hyvin tarvittaessa.

Pihlajan marjat maistuvat linnuille ja kukat houkuttelevat hyönteisiä, kuten perhosia. Mikäli linnut eivät popsi kaikkia marjoja poskeensa, koristavat ne puuta talveen saakka.

Pihlajalla on monia eri lajikkeita, joista riittääkin valinnanvaraa. Mieleisesi lajin voi valita puun muodon tai jopa marjojen värin suhteen. Kaikkien pihlajien marjat ovat myrkyttömiä.

Kotipihlaja

Kotipihlaja on Suomen yleisin pihlajalaji, joka menestyy koko Suomessa. Latvuksesta kasvaa yleensä monihaarainen ja pyöreä. Vedentarve on vähäinen. Kotipihlaja kasvaa 4-12 metrin korkeudelle. Syksyllä kypsyvät marjat ovat puna-oransseja. Vinkki: Runsaasti C-vitamiinia sisältäviä marjoja voit käyttää myös keittiössä esimerkiksi hilloissa ja mehuissa!

Japaninpihlajan lehdet ovat usein isommat kuin tavallisella pihlajalla ja marjatkin kirkkaamaan punaiset. Japaninpihlaja kasvaa 4-7 metriseksi.

Jos kaipaat perinteisestä muodostaan eroavaa pihlajaa, ovat vaihtoehtoinasi esimerkiksi vähän sivusuuntaista tilaa vievä pylväspihlaja sekä upea riippuvaoksainen riippapihlaja.

Mutta eipäs siinä vielä kaikki. Pihlaja tarjoaa vaihtoehtoja myös marjojen värissä! Voit valita itsellesi mieluisan kolmen eri värin joukosta.

Arnoldinpihlajan marjat ovat hempeän vaaleanpunaiset!

Arnoldinpihlaja on hidaskasvuinen ja kasvaakin melko pieneksi. Siksi se sopiikin hyvin pensasryhmään tai yksittäispuuksi. Valkoiset kukat tuoksuvat kesäkuussa, ja lehtien syysväritys on kauniin oranssinpunainen. Suloiset vaaleanpunaiset marjat koristavat arnoldinpihlajaa elokuusta lähtien!

Sitruunapihlajan marjat ovat nimensä mukaan keltaisia. Sitruunankeltaiset marjat pistävät silmään jo pidemmänkin matkan päästä!

Eksoottisen näköinen sitruunapihlaja viihtyy parhaiten auringossa. Aluksi sitruunapihlaja kasvaa pystysuuntaisesti, mutta levenee ajan kanssa. Valkeat kukat kukkivat alkukesästä ja tumman purppuranpunainen syysväri valloittaa varmasti sydämesi!

Viimeiseksi vielä mun ehdoton lemppari: helmipihlaja!

Kuva: Mary Gillham

Helmipihlaja menestyy Suomessa Oulun korkeudelle asti. Helmipihlaja kasvaa pensasmaisesti ja on melko hidaskasvuinen, korkeutta kertyy vain 3-4 metriä. Kauniin valkeat marjat kestävät puussa pitkään, sillä linnut jättävät ne syömättä.

Perinteinen pihlaja saattaa usein tuntua pihassa vähän tylsältä. Näitä eri lajikkeita käyttämällä saat pihaasi helppohoitoisia mutta mielenkiintoisia puita! Mitä siis vielä odotat? Pihlajaostoksille mars!

Siiri