Huh hellettä! Tällaisina kuumina kesäpäivinä on ihanaa viettää aikaa omassa puutarhassa. Lämpimät illat ovat täydellisiä grillijuhlia tai illanistujaisia varten! Joskus pihalla oleskelua saattavat häiritä ohikulkijoiden katseet tai muu pihan ulkopuolelta tuleva hälinä. Jos kaipaat pihaasi enemmän yksityisyyttä, lue nämä viisi ideaa suojataksesi puutarhasi muiden katseilta!

  1. Korkea puuaita

Perinteinen puuaita on aina tyylikäs. Lisäksi se sulkee pihan tehokkaasti ulkopuolisten katseilta ja ääniltä. Puuaidasta saat kehiteltyä erilaisia variaatioita esimerkiksi muokkaamalla lautoja.

Kehitä laudoituksesta erilainen ja hauska. Yhdistele puuaitaa esimerkiksi matalamman rauta-aidan kanssa.

Kuva: Claire Thompson

Aita on myös hyvä tausta istutuksillesi. Piristä tylsää aitaa istuttamalla sen edustalle perennaa! Jos tahdot rakentaa tonttisi rajalle korkean aidan, kannattaa tarkistaa alueen rakennusviranomaisilta, vaaditaanko sitä varten erillistä lupaa. Muista kysyä myös naapurisi mielipidettä!

 

  1. Bambu

Sulje pihasi katseilta bambuaidan avulla. Yksityisyyden lisäksi bambu tuo pihaasi trooppista tunnelmaa ja on tyylikäs yksityiskohta pihassa!

Bambua myydään myös valmiina aitana, joten sen pystyyn pistäminen onkin erittäin helppoa! Kuva haettu täältä.

 

  1.  Vihertävä aita

Tuntuuko laudoitettu aita tylsältä? Kasvata pihasi rajalle muhkeaa pensasaitaa!

Aidaksi voit kasvattaa vapaasti kasvavaa pensasaidannetta tai sännöllisesti leikattavaa pensasaitaa. Jos tahdot täydellisen näkösuojan pihallesi, olisi pensaan hyvä olla noin 170-190 cm korkea.

Pensasaidaksi soveltuvat esimerkiksi: Aitaorapihlaja, taikinamarja, marja- ja koristearonia, euroopantuhkapensas, siperianhernepensas

Kukkiva aita tuo puutarhaan ilmettä sekä hurmaavan tuoksun! Kukoistavan aidan saat esimerkiksi angervoista, rusoheisistä ja mustilanhortensiasta.

 

  1. Ristikkoaita

Kuva: Mr ATM

Yksinkertainen ristikkotyyli on ajaton. Yksityisyydensuojaa saat tehostettua kasvattamalla aidan takana esimerkiksi puita tai pensasta!

Myös ristikkoa pitkin kasvavat köynnökset peittävät tehokkaasti. Kokeile kasvattaa ristikossa esimerkiksi japaninkelasköynnöstä, humalaa, lännenpiippuköynnöstä, kiinanlaikkuköynnöstä tai imukärhivilliviiniä!

Kuva: Judit Klein

Ristikkoaidan saat kukkimaan näillä köynnöksillä: tarhaviinikärhö, kultaköynnöskuusama, köynnösruusut, punamiinanköynnös tai tuoksuköynnöskuusama. Huomioi kuitenkin, että köynnökset eivät ole peittämässä aitaa vuoden ympäri, joten näkyvyys pihalle on talvisin parempi.

 

  1.  Yksittäiset puut ja pensaat

Istuttamalla yhden tai muutaman muhkean puun tai pensaan kriittiseen paikkaan saat lisättyä pihasi yksityisyyttä kertaheitolla!  

Kuva: F. D. Richards

Jos asuinpaikallasi ei saa rakentaa korkeaa aitaa, voit rajata tonttisi lyhyellä aidalla ja estää näkyvyyttä tuuhealla pensaspuulla. Esimerkiksi pihasyreeni toimii hyvänä näkyvyyden rajoittajana. Muita hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi syyshortensia, pihlajat, mongolianvaahtera, siperianhernepensas ja kaljukultasade.

Aitaa valitessa kannattaa miettiä, mitä haluaa sulkea ulkopuolelle. Jos haluat piilottaa pihasi katseilta, käy siihen tarkoitukseen mikä tahansa yllämainituista ideoista. Äänisuojaksi parhaiten soveltuu esimerkiksi pensasaita, kun taas ristikkoaita päästää paljon melua läpi.

Ihanaa ja lämmintä heinäkuun loppua!

Siiri