Vaikka syksy on jo pitkällä ja talvikin odottaa nurkan takana, on pihalla vielä paljon tehtävää tulevien hallojen varalle. Kun huollat pihasi syksyllä talvea varten, saat keväällä huomata puutarhasi taas heräävän kukoistukseen. Haravoinnin ohella on myös muita askareita, joiden avulla valmistat puutarhasi talveen. Näin säästyt paljolta seuraavana keväänä, ja voit nauttia pihasi vehreydestä! Tee nämä 7 asiaa valmistellaksesi pihasi pakkasia varten!

NURMIKKO TALVIKUNTOON

Parantaaksesi nurmesi talvenkestoa, kannattaa se lannoittaa. Syyslannoitus täytyy tehdä tarpeeksi hyvissä ajoin, jotta nurmi ehtii hyödyntää lannoitteen ravinteet. Lannoita nurmikkosi siis viimeistään syyskuussa! Haravoi tippuneet lehdet nurmikolta ja kerää puista tipahtaneet omenat ja muut hedelmät. Nurmi kannattaa leikata viimeisen kerran juuri ennen ensilumea. Älä kuitenkaan leikkaa nurmikkoa liian matalaksi. Nurmikkosi talvenkestoa parannat myös ilmastoimalla sitä talikon avulla.

 

SUOJAA KASVIT TIHULAISILTA

Monet koriste- ja hedelmäpuut ovat jänisten ja muiden talvella liikkuvien nisäkkäiden suurinta herkkua. Puiden rungot kannattaakin suojata viimeistään marraskuussa. Suojaa puusi jäniksiltä, myyriltä ja peuroilta muovisilla kierresuojuksilla tai metalliverkoilla. Jos tarvitset puusi suojaamiseen tukiseipäitä, muista asettaa ne ennen maan jäätymistä.

Eläimet eivät kuitenkaan ole kasvien ainoa huolen aihe talvisin, sillä myös pakkanen uhkaa kasveja. Arat kasvit, kuten esimerkiksi jaloruusut, jalokärhöt sekä arat perennat kaipaavat suojausta hallalta. Paras talvisuoja perennoille on lumi. Sen kertymistä kasvin päälle voit edistää esimerkiksi asettamalla havuja perennan päälle. Suojaa antaa myös talvisuojaturpeen tai kuorikatteen lisääminen kasvin juurelle. Lisää kate tai turve perennan tyveen noin 20 cm kerrokseksi. Havuille kannattaa hankkia pakkaspeita, varjostus- tai säkkikangas, joka suojaa ikivihreän kylmältä ja kevätahavalta.

 

KESÄKUKAT TALVIKUKKIIN

Vaikka kylmät säät estävät värikkäiden kukkien kasvun, ei puutarhasi kuitenkaan tarvitse olla autio ja harmaa talvisin, sillä osa kasveista kestää kylmää yllättävän hyvin. Vaihda siis kesäkukkasi talvikukkiin! Esimerkiksi syklaamit kestävät parin asteen pakkasia.

Myös nämä kasvit kestävät pakkasta:

-pienet havut

-koristekaalit

-kanerva

-hopealanka

-pallokrysanteemi

-ulkomuratti

Kanerva kestää kovemmatkin talvipakkaset! Kanervan lisäksi vain havukasvit selviävät yhtä kovista pakkasista.

LANNOITUS JA KALKITSEMINEN

Lannoitus parantaa hallalle arkojen kasvien talvenkestoa. Syksyisin lannoitus on helppoa, sillä sama syyslannoite käy kaikille pihan kasveille, eikä esimerkiksi havujen tarpeista tarvitse huolehtia erikseen. Muista tehdä lannoitus tarpeeksi ajoissa! Marraskuussa kasvit eivät ehdi käyttää lannoitetta hyväkseen talveen valmistautumisessa. Lannoite kannattaa levittää ennen mahdollista sadetta tai kastelua, jotta se imeytyy maahan paremmin.

Kalkitusta ei välttämättä tarvitse suorittaa syksyisin, mutta myös se on mahdollista. Sen voi jättää tehtäväksi jopa kevättalveen asti, ja levittää hangelle. Muista kuitenkin, etteivät kaikki kasvit pidä kalkituksesta. Jätä siis happamassa viihtyvät kasvit, kuten kanerva, hortensia ja havukasvit, kalkitsematta!

 

SIPULIT MAAHAN

Miksi istuttaisin kukkasipuleita? Siksi, että sipulit kukkivat keväällä jo ennen lehtien puhkeamista puihin. Kukkasipulit tuovat väriä sitä pitkään kaipaamaasi pihaan ensimmäisinä! Kukkasipuleita voit istuttaa niin pitkään, kuin maa on sula, mutta paras istutusaika on lokakuussa. Maaperä ei saa olla liian kostea, sipuleita kannattaa istuttaa esimerkiksi pensaiden, puiden ja perennojen juurelle. Istuta sipuli tarpeeksi syvälle, niin että sen päälle tulee multaa ainakin kaksi kertaa sipulin korkeuden verran.

Syksyllä voit istuttaa myös astiataimia maan jäätymiseen asti. Tämän tekeminen on itse asiassa jopa kannattavaa, sillä syksyn kosteus auttaa taimia juurtumaan. Syysitutukselle sopivat esimerkiksi havukasvit, koristepensaat ja perennat. Syksyllä istuttaessasi muista suojata taimi rungosuojuksella tai verkolla!

Narsissit tuovat värin pihaan usein ensimmäisten joukossa pitkän talven jälkeen. Kuva: David Holt

KOMPOSTOI

Kompostointi on sekä helppoa että myös todella hyödyllistä. Kompostoimalla luonnosta peräisin olevat jätteesi oikein saat parissa vuodessa aikaan hyvää ja muhevaa multaa. Kompostoi siis syksyllä siivoamasi lehdet, naatit, ruoho ja muu puutarhajäte! Kompostorissa maatuminen on kaikista nopeinta, mutta kompostin voi myös perustaa itse. Syksyllä koottu komposti käännetään seuraavana kesänä.

 

HAVUJEN MUOTOILU JA LEHTIPUIDEN LEIKKAUS

Puiden leikkaaminen on suositeltavampaa keväisin, mutta myös syksyllä se on mahdollista. Puuta kannattaa leikata syksyllä varsinkin, jos kyseessä on vuotava kasvi, esimerkiksi luumu, kirsikka, vaahtera, koivu tai villiviini. Myös hyvinkestäviä pensaita voi alasleikata syksyisin. Karsi puusta vaurioituneet oksat ja kasvustot, mutta leikkaa muuten säästeliäästi.

Annetaanpa puutarhoillemme hyvät valmistelut talvea varten, jotta se voi taas puhjeta kukkaan kylmän talven jälkeen! Joko sinun pihasi on valmiina talviunille?