Tyrni Design

RAIKASTA JA VIHREÄÄ -BLOGI

Yksityisyyttä pihaan? 5 ideaa!

Huh hellettä! Tällaisina kuumina kesäpäivinä on ihanaa viettää aikaa omassa puutarhassa. Lämpimät illat ovat täydellisiä grillijuhlia tai illanistujaisia varten! Joskus pihalla oleskelua saattavat häiritä ohikulkijoiden katseet tai muu pihan ulkopuolelta tuleva hälinä. Jos kaipaat pihaasi enemmän yksityisyyttä, lue nämä viisi ideaa suojataksesi puutarhasi muiden katseilta!

 1. Korkea puuaita

Perinteinen puuaita on aina tyylikäs. Lisäksi se sulkee pihan tehokkaasti ulkopuolisten katseilta ja ääniltä. Puuaidasta saat kehiteltyä erilaisia variaatioita esimerkiksi muokkaamalla lautoja.

Kehitä laudoituksesta erilainen ja hauska. Yhdistele puuaitaa esimerkiksi matalamman rauta-aidan kanssa.

Kuva: Claire Thompson

Aita on myös hyvä tausta istutuksillesi. Piristä tylsää aitaa istuttamalla sen edustalle perennaa! Jos tahdot rakentaa tonttisi rajalle korkean aidan, kannattaa tarkistaa alueen rakennusviranomaisilta, vaaditaanko sitä varten erillistä lupaa. Muista kysyä myös naapurisi mielipidettä!

 

 1. Bambu

Sulje pihasi katseilta bambuaidan avulla. Yksityisyyden lisäksi bambu tuo pihaasi trooppista tunnelmaa ja on tyylikäs yksityiskohta pihassa!

Bambua myydään myös valmiina aitana, joten sen pystyyn pistäminen onkin erittäin helppoa! Kuva haettu täältä.

 

 1.  Vihertävä aita

Tuntuuko laudoitettu aita tylsältä? Kasvata pihasi rajalle muhkeaa pensasaitaa!

Aidaksi voit kasvattaa vapaasti kasvavaa pensasaidannetta tai sännöllisesti leikattavaa pensasaitaa. Jos tahdot täydellisen näkösuojan pihallesi, olisi pensaan hyvä olla noin 170-190 cm korkea.

Pensasaidaksi soveltuvat esimerkiksi: Aitaorapihlaja, taikinamarja, marja- ja koristearonia, euroopantuhkapensas, siperianhernepensas

Kukkiva aita tuo puutarhaan ilmettä sekä hurmaavan tuoksun! Kukoistavan aidan saat esimerkiksi angervoista, rusoheisistä ja mustilanhortensiasta.

 

 1. Ristikkoaita

Kuva: Mr ATM

Yksinkertainen ristikkotyyli on ajaton. Yksityisyydensuojaa saat tehostettua kasvattamalla aidan takana esimerkiksi puita tai pensasta!

Myös ristikkoa pitkin kasvavat köynnökset peittävät tehokkaasti. Kokeile kasvattaa ristikossa esimerkiksi japaninkelasköynnöstä, humalaa, lännenpiippuköynnöstä, kiinanlaikkuköynnöstä tai imukärhivilliviiniä!

Kuva: Judit Klein

Ristikkoaidan saat kukkimaan näillä köynnöksillä: tarhaviinikärhö, kultaköynnöskuusama, köynnösruusut, punamiinanköynnös tai tuoksuköynnöskuusama. Huomioi kuitenkin, että köynnökset eivät ole peittämässä aitaa vuoden ympäri, joten näkyvyys pihalle on talvisin parempi.

 

 1.  Yksittäiset puut ja pensaat

Istuttamalla yhden tai muutaman muhkean puun tai pensaan kriittiseen paikkaan saat lisättyä pihasi yksityisyyttä kertaheitolla!  

Kuva: F. D. Richards

Jos asuinpaikallasi ei saa rakentaa korkeaa aitaa, voit rajata tonttisi lyhyellä aidalla ja estää näkyvyyttä tuuhealla pensaspuulla. Esimerkiksi pihasyreeni toimii hyvänä näkyvyyden rajoittajana. Muita hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi syyshortensia, pihlajat, mongolianvaahtera, siperianhernepensas ja kaljukultasade.

Aitaa valitessa kannattaa miettiä, mitä haluaa sulkea ulkopuolelle. Jos haluat piilottaa pihasi katseilta, käy siihen tarkoitukseen mikä tahansa yllämainituista ideoista. Äänisuojaksi parhaiten soveltuu esimerkiksi pensasaita, kun taas ristikkoaita päästää paljon melua läpi.

Ihanaa ja lämmintä heinäkuun loppua!

Siiri

 

Lamoherukkaa ja pizzaa

Moikka! Kesä on kyllä ehdottomasti puutarha-alan kiireisintä aikaa. Siksi meillä Tyrni Designilla on koko joukko ihania ja reippaita kesätyöläisiä auttamassa niin suurempien kuin pienempienkin projektien kanssa. Tämä viikko aloitettiinkin projektilla, johon muutaman ihmisen voimalla olisi kulunut rutkasti aikaa. Onneksi meitä oli koossa iso poppoo, joten saatiin homma hoidettua jo yhdessä päivässä!

Maanantaipäivä vietettiin taloyhtiön pihassa Keravalla. Projektin isoimpana tehtävänä oli istuttaa mäkeen lamoherukkaa, mikä olikin aikamoinen urakka!

 

Ensin taimet aseteltiin tarkasti paikoilleen, minkä jälkeen istuttaminen saattoi alkaa. Voitte varmaan kuvitella, kuinka kuiva maa pöllysi sitä kaivaessa kuumana kesäpäivänä! Kunnialla kuitenkin selvittiin tästäkin tehtävästä 😉 .

 

Runsaan kastelun jälkeen istutusalue viimeisteltiin vielä kuorikatteella. Kuorikate estää multaa valumasta mäkeä alaspäin, kun sade kastelee sen.

Lisäksi teimme ympäri piha-aluetta useita hieman pienempiä hommia, kuten nurmikon ja taimien istutusta.

 

Yhdelle istutusalueista istutettiin alppiruusua, syyshortensiaa, tuiviota ja tarhakatajaa.

 

Ennen- ja jälkeen-kuvia verratessa huomaa eron, jonka kerros kuorikatetta tekee istutusalueelle. Katetta kannattaa käyttää muistakin kuin ulkonäöllisistä syistä. Kuorikate estää uusien rikkaruohojen kasvamista ja vähentää myös istutusalueen kastelun tarvetta, sillä se pitää maan kosteuden tasaisena.

Maanantain kunniaksi Hilla tarjosi vielä koko porukalle pizzat! Kiitos Hilla!

 

Meidän työviikko lähti käyntiin erittäin iloisissa ja ahkerissa tunnelmissa, toivottavasti sinullakin on ollut mukava alkuviikko!

Siiri

Luonnossahan se mieli lepää

Vietettiinpä tuossa toukokuussa aivan ihana elämysretki Tyrni-tiimiläisten kanssa Nuuksiossa! Täytyy kyllä sanoa, ettei retkelle olisi parempaa päivää voinut toivoa. Aurinko lämmitti iloisia retkeilijöitä ja hetki luonnon parissa oli kuin miniloma arjen kiireistä! Päivää vietettiin muun muassa lettuja paistamalla ja saunomalla. Jäätiin jopa yöksi hotelli Nuuksioon!

 

Nuuksio on paikka, jonne luontoon kaipaavan kannattaa ehdottomasti suunnata. Erilaisia retkeilyreittejä riittää vaikka muille jakaa (yhteensä jopa 30 km!), eikä aika luonnon helmassa todellakaan käy pitkäksi. Patikointi se on sitten superhauskaa hommaa!

 

Ja tottakai me vähän pihahommiakin tehtiin! Siistittiin vähän hotelli Nuuksion pihapiiriä ja tehtiin istutushommia.

 

 

Jo ihan hotelli Nuuksion vierestä pääsee ihastelemaan luontoa ja nauttimaan sen levollisuudesta. Näissä maisemissa oli huippua istuskella ja rentoutua taas ennen töiden jatkamista!

 

 

Illalla rentouduttiin laavulla nokipannukahvin ja lettujen parissa. Voi että kun oli ihanaa! Käytiin myös saunassa, joka sijaitsi aivan järven rannalla. Maisemat siis olivat niin sanotusti kohdillaan. 😉

 

 

Retken aikana käytiin myös muutaman kerran hotelli Nuuksiossa syömässä, ja ruoka oli kyllä älyttömän hyvää. Parasta vielä on se, että hotelli Nuuksiossa panostetaan lähi- ja sesonkituoteisiin, mikä näkyykin hotelliravintolan menussa.

 

 

 Saatinpas kartutettua taas mahtava kokemus, joka ei ihan heti unohdu. Kiitti Nuuksio!

Pihlajan monet kasvot

Etsitkö pihallesi puuta, joka pysyy kauniina pitkälle talveen asti? Puuta, jota sinun ei juurikaan tarvitse hoitaa ja joka viihtyy melkein missä vain? Tässä ratkaisu etsintöihisi: pihlaja! Jos perinteinen pihlaja vaikuttaa liian tavanomaiselta, ei hätää, sillä pihlajalla onkin monia lajikkeita, jotka eroavat toisistaan eri tavoin.

Perinteinen pihlaja koristaa puutarhaasi keväisin valkeilla kukillaan ja marjoillaan sekä syksyisin komealla syysvärillään. Pihlajat viihtyvät ravinteikkaassa maassa, mutta ovat kuitenkin suhteellisen vaatimattomia kasvualustansa suhteen. Pihlaja ei kuitenkaan välttämättä viihdy autotien vieressä, sillä tiesuola ei ole sille mieleen. Leikkaustakaan pihlaja ei kaipaa, mutta kestää sitä hyvin tarvittaessa.

Pihlajan marjat maistuvat linnuille ja kukat houkuttelevat hyönteisiä, kuten perhosia. Mikäli linnut eivät popsi kaikkia marjoja poskeensa, koristavat ne puuta talveen saakka.

Pihlajalla on monia eri lajikkeita, joista riittääkin valinnanvaraa. Mieleisesi lajin voi valita puun muodon tai jopa marjojen värin suhteen. Kaikkien pihlajien marjat ovat myrkyttömiä.

Kotipihlaja

Kotipihlaja on Suomen yleisin pihlajalaji, joka menestyy koko Suomessa. Latvuksesta kasvaa yleensä monihaarainen ja pyöreä. Vedentarve on vähäinen. Kotipihlaja kasvaa 4-12 metrin korkeudelle. Syksyllä kypsyvät marjat ovat puna-oransseja. Vinkki: Runsaasti C-vitamiinia sisältäviä marjoja voit käyttää myös keittiössä esimerkiksi hilloissa ja mehuissa!

Japaninpihlajan lehdet ovat usein isommat kuin tavallisella pihlajalla ja marjatkin kirkkaamaan punaiset. Japaninpihlaja kasvaa 4-7 metriseksi.

Jos kaipaat perinteisestä muodostaan eroavaa pihlajaa, ovat vaihtoehtoinasi esimerkiksi vähän sivusuuntaista tilaa vievä pylväspihlaja sekä upea riippuvaoksainen riippapihlaja.

Mutta eipäs siinä vielä kaikki. Pihlaja tarjoaa vaihtoehtoja myös marjojen värissä! Voit valita itsellesi mieluisan kolmen eri värin joukosta.

Arnoldinpihlajan marjat ovat hempeän vaaleanpunaiset!

Arnoldinpihlaja on hidaskasvuinen ja kasvaakin melko pieneksi. Siksi se sopiikin hyvin pensasryhmään tai yksittäispuuksi. Valkoiset kukat tuoksuvat kesäkuussa, ja lehtien syysväritys on kauniin oranssinpunainen. Suloiset vaaleanpunaiset marjat koristavat arnoldinpihlajaa elokuusta lähtien!

Sitruunapihlajan marjat ovat nimensä mukaan keltaisia. Sitruunankeltaiset marjat pistävät silmään jo pidemmänkin matkan päästä!

Eksoottisen näköinen sitruunapihlaja viihtyy parhaiten auringossa. Aluksi sitruunapihlaja kasvaa pystysuuntaisesti, mutta levenee ajan kanssa. Valkeat kukat kukkivat alkukesästä ja tumman purppuranpunainen syysväri valloittaa varmasti sydämesi!

Viimeiseksi vielä mun ehdoton lemppari: helmipihlaja!

Kuva: Mary Gillham

Helmipihlaja menestyy Suomessa Oulun korkeudelle asti. Helmipihlaja kasvaa pensasmaisesti ja on melko hidaskasvuinen, korkeutta kertyy vain 3-4 metriä. Kauniin valkeat marjat kestävät puussa pitkään, sillä linnut jättävät ne syömättä.

Perinteinen pihlaja saattaa usein tuntua pihassa vähän tylsältä. Näitä eri lajikkeita käyttämällä saat pihaasi helppohoitoisia mutta mielenkiintoisia puita! Mitä siis vielä odotat? Pihlajaostoksille mars!

Siiri

Miten yhdistelen värejä puutarhassani?

Keväisin on aina ihanaa huomata, kuinka kasvit työntyvät maasta ja tuovat väriä jälleen kerran tähän harmaaseen ympäristöömme. Värit levittävät eloisuutta ja tuovat pihoille aistikkaan ilmeen, minkä vuoksi niitä kannattaakin käyttää empimättä! Usein kukkapenkkiä kootessa kuitenkin saattaa käydä niin, että kukkia valitessa otetaan huomioon vain niiden yksittäiset värit eikä sitä kokonaisuutta, jonka ne yhdessä luovat. Tällöin lopputulos saattaa olla sekavan ja levottoman oloinen. Eri väriyhdistelmillä on omat vaikutuksensa: toinen on eloisa ja säväyttävä, toinen hempeä ja unenomainen. Mitä värejä siis kannattaa yhdistellä?

Väriympyrästä voi huomata, että jokaista väriä vastapäätä on jokin toinen väri. Näitä niin sanottuja vastavärejä ovat mm. punainen-vihreä, oranssi-sininen ja keltainen-violetti. Vastavärejä yhdistämällä saat aikaan huomiota herättävän ja räikeän kokonaisuuden. Alla olevassa kuvassa hyvänä esimerkkinä vastavärit oranssi ja sininen.

 

Vastavärit tuovat pihaan räväkän ja eloisan tunnelman. Kokeile yhdistää esimerkiksi keltaista daaliaa ja tummanlilaa petuniaa, tai vihreää koristetupakkaa ja punaista kaunokaista! Jotta vastavärien hurmaava yhteensopivuus toteutuisi, kannattaa käyttää värejä, jotka ovat voimakkuudeltaan samanlaisia.  

Jos tahdot käyttää värejä monipuolisesti, mutta voimakkaat värit ei ole mieleesi, kokeile vaaleampia sävyjä. Pastellivärit ovat kauniita ja rauhoittavia, mutta värit erottuvat silti selkeästi toisistaan. Joissakin kukissa myös normaalia tummempi sävy ei ole yhtä erottuva kuin vaaleampi. Yhdistä kukkapenkissäsi esimerkiksi tumman- ja vaaleanvioletteja sekä keltaisia tulppaaneja!

 

 

Vastavärien sijasta voit yhdistellä myös lähisävyjä. Toisiaan lähellä olevat sävyt luovat puutarhaan harmoniaa ja levollisuutta.

 

Kuva: Andrew Hill

Valitse siis sävyjä, jotka ovat väriympyrässä lähellä toisiaan. Yhden tai muutaman toisiaan lähellä olevan värin mukaan kootussa kukkapenkissä värit sulautuvat kauniisti yhteen luoden lumoavan kokonaisuuden.  

Lähisävyjä käyttämällä voi saada aikaan myös räikeän ja silmiinpistävän lopputuloksen valitsemalla kirkkaita sävyjä!

 

Kuva: Tejvan Pettinger

Jos etsit värien kirjoon jotakin muista poikkeavaa, valkoinen on hyvä valinta! Valkoinen sopii hyvin yhteen värin kuin värin kanssa. Lisäksi valkoinen on ajaton väri, joka tuo istutuksiin eleganttiutta.

 

Eri väreillä voi olla useita eri merkityksiä ja viestejä. Värejä pihaasi valitessasi voitkin miettiä, minkälaisen tunnelman tahdot puutarhaasi luoda.

Sininen koetaan usein rauhoittavaksi ja luottamusta herättäväksi väriksi. Se on haaveileva väri ja antaa puutarhaan unenomaisen tunnelman.

Punainen on voimakas ja energinen väri. Se tekee pihasta dramaattisen ja elinvoimaisen. Punainen väri liitetään usein myös rakkauteen.

Keltainen väri tuo hilpeyttä ja iloa pihaan. Se yhdistetään usein aurinkoon, lämpöön ja valoon. Keltainen välittää toiveikkuutta ja onnellisuutta.

Vihreä viestittää tasapainoisuudesta, levollisuudesta ja toivosta. Se tuo pihaan luonnonläheisyyttä ja harmoniaa.

Oranssilla on piristäviä vaikutuksia, se hehkuu eloisuutta ja päättäväisyyttä. Oranssi tuo pihaan raikkautta ja valoisuutta.

Violetti symboloi iloa ja luovuutta. Violetti koetaan usein juhlavana värinä ja tuo siten koreutta puutarhaan.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että nämä esimerkit eivät kerro, miltä väriyhdistelmien pitäisi sinun silmissäsi näyttää. Leiki väreillä sydämesi kyllyydestä ja nauti niiden kauneudesta. Jokaisella on oma makunsa värien suhteen: korosta omaasi! Kokeile siis eri värejä mielesi mukaan ja kehitä niistä unelmiesi puutarha!

Viisi puutarhatrendiä vuodelle 2018!

Kuten muodissa, sisustuksessa ja hiustyyleissä, trendit näkyvät myös puutarhassa. Monet seuraavat tulevan kesän trendejä tarkkaan, toiset taas suunnitelevat puutarhansa välittämättä siitä, mikä on nyt muodikasta. Seuraatko sinä trendejä? Tässä viisi vuoden 2018 puutarhatrendiä, jotka tulevat näkymään ensi kesän pihoissa!

1. VIOLETTI

Vuosittain amerikkalainen Pantone -yritys ennustaa kunkin vuoden trendivärin. Vuonna 2018 se on ultravioletti. Tämä tulee ehdottomasti näkymään myös ensi kesän puutarhoissa: violetit kukat, kukkaruukut ja kasvit ovat nyt trendikkäimmillään!

Kuva: Stefano Akram

 

2. EKOLOGISUUS JA KESTÄVÄT VALINNAT

Ympäristöystävällisesti perustettu ja ylläpidetty puutarha voi hyvin. Luonnonmukaiset valinnat on nyt kova sana maailmalla. Pienilläkin valinnoilla voit vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin.

Luonto kiittää näistä valinnoista

 • kompostoi jätteesi
 • suosi vähäpäästöisiä ja monikäyttöisiä puutarhakoneita
 • peitä istutusalue katteella
 • suosi kotimaisia taimia
 • kerää ja kierrätä sadevettä

Kierrättämällä käyttämättömäksi jääneitä materiaaleja puutarhassasi teet palveluksen ympäristölle. Enemmän ideoita eri materiaalien hyödyntämisestä kierrätyspuutarhassa löydät täältä. Kuva: Orin Zebest

 

3. ALFRESCO LIVING

Siis mikä alfresco? Sanan alkuperä on italiasta ja suomeksi käännettynä näiden kahden sanan yhdistelmällä tarkoitetaan ulkoilmaelämää. Ja mitä se sitten tarkoittaa? Alfresco living on sisä- ja ulkotilojen rajojen hämärtymistä, puutarhassa syömistä ja oleskelua. Panostus siis keskittyy pihan oleskelutiloihin, terassiin tai patioon. Perusta puutarhaasi esimerkiksi kesäkeittiö, tai luo tunnelmallinen ulko-olohuone lämpimiä kesäiltoja varten.

Kuva: www.rattandirect.co.uk

Ulkokeittiö ja -olohuone ovat hyödyllisiä, jos vieraita tulee paljon ja sisätilat alkavat käydä liian ahtaaksi.

Vinkkejä ulko-olohuoneeseesi

 • erota ulko-olohuoneesi muusta puutarhasta esimerkiksi puuterassilla, kiveyksellä tai muulla lattialla
 • muokkaa levoton ulkotila rauhan tyyssijaksi pehmustetuilla huonekaluilla ja elegantilla valaistuksella
 • ympäröi ulko-olohuoneesi maahan istutetuilla ja ruukutetuilla kasveilla tunnelman lisäämiseksi

 

4. PIENI PIHA KÄYTTÖÖN

Pienet puutarhat ovat yhä yleisempiä paritalojen ja ketjutettujen omakotitalojen lisääntyessä.  Pieni puutarha voi korkeine lauta-aitoineen ja ahtaine tiloineen olla melko ankea. Pienen pihan suunnittelussa on tärkeää miettiä, mikä on sen tarkoitus. Ulkokeittiö ja -olohuone, lasten leikkipiha, hyötypuutarha vai kukkakeidas? Hyvin suunniteltu piha voi antaa vaikutelman todellista suuremmasta puutarhasta. Vähemmän on enemmän!

Aidassa tai ristikossa kasvavat köynnöskasvit ovat upeita ja vievät vain vähän tilaa. Köynnöskasvit ovatkin yksi tapa säästää tilaa pienessä puutarhassa.

 

5. KASVATA ITSE

Oman ruoan kasvattaminen puutarhassa on ollut nouseva villitys jo vuosien ajan, ja se on sitä yhä. Hyötykasveista on iloa sekä puutarhassa että myös ruokapöydässä. Kasvata pihallasi esimerkiksi vihanneksia, maustekasveja kuten yrttejä ja marjapensaita. Vaihtoehtoja on runsaasti! Varmaa satoa tuottavat mm. peruna, tomaatti, lehtivihannekset ja yrtit, mutta älä pelkää kokeilla itsellesi täysin uusia lajikkeita. Uudet värit ja maut tuovat kasvimaan hoitoon uutta intoa. Kokeile esimerkiksi viidakkokurkkua tai ananasmansikkaa.

Viidakkokurkun hedelmät sopivat hyvin esimerkiksi salaattiin tai syötäväksi sellaisenaan.

Tämän vuoden trendikasvikset ovat tietysti trendivärin mukaan violetin sävyisiä. Esimerkiksi punakaali, ‘purple haze’ porkkana, ‘chocolate cherry’ tomaatti ja munakoiso ovat tämän kesän juttuja!

 

Trendejä seuratessa kannattaa kuitenkin muistaa mennä oman fiiliksen mukaan. Omalle pihalle ei kannata hankkia mitään, mikä ei miellytä omaa silmää.

Hyvää viikon alkua!

Siiri

KUMPPANIT

Green Idea
Kurjenpolvi

Tehdäänkö yhteistyötä?
Ota yhteyttä!

YHTEYSTIEDOT

Pääkaupunkiseutu, Oulu
040 524 3602
Hankasuontie 4, 00390 Helsinki
Y: 2792823-9