Tyrni Design

RAIKASTA JA VIHREÄÄ -BLOGI

Omenapuiden leikkaaminen

Omenapuun leikkaaminen kuuluu niihin puutarhatöihin, joita moni pitää hankalana. Todellisuudessa se on yksinkertaista ja helppoa, kunhan tuntee pelin säännöt.

Omenapuita leikataan kahdesta syystä: puun terveyden vuoksi ja sadon parantamiseksi. Puun hyvinvoinnin edistämiseksi sen latvaa harvennetaan, jotta se saa enemmän auringonvaloa sekä tilaa kasvaa. Ilmava latvus vähentää tautien, kuten hedelmäruven, riskiä. Leikkauksen avulla puu saadaan myös kasvattamaan vahvempia oksia ja satoikä pitenee. Myös hedelmien laatu paranee.

Kuva haettu täältä.

Milloin omenapuita voi leikata?

Omenapuiden leikkauksen voi suorittaa joko ennen kasvukauden alkamista maalis-huhtikuussa tai kesällä heinäkuun puolestavälistä elokuun puoleenväliin. Kesällä leikkaaminen ei aiheuta omenapuulle yhtä runsasta kasvua kuin keväällä leikatulle puulle. Jotta puu pysyy hyvinvoivana ja satoa tuottavana, täytyy sitä muistaa leikata säännöllisesti. Tällöin puusta ei myöskään tarvitse leikata liikaa kerralla. Mikäli et tavoittele omenapuillesi satoa, leikkaamisesta voi tinkiä hieman. Keväällä leikatessasi huomaa, että kasvukauden alettua ja silmujen melkein puhjettua omenapuuta ei kannata enää leikata.

Mitä poistetaan?

 • kuivat, vaurioituneet ja kuolleet oksat
 • toisiaan hankaavat ja tiheässä olevat oksat
 • kulkemista haittaavat oksat
 • runko- ja juuriversot
 • oksat, jotka kasvavat liian terävässä kulmassa
 • latvuksen sisään kasvavat oksat
 • kilpalatvat

Paljonko leikataan?

Omenapuun leikkauksessa hyvä periaate on, että puu pysyisi koko ajan suunnileen saman kokoisena. Puuta voi siis leikata yhtä paljon kuin se on edellisen vuoden aikana kasvanut. Muista pitää huolta siitä, ettei vahingossa tule leikattua liikaa. Liian voimakas leikkaus aiheuttaa uusien versojen kasvun kiihtymisen, latvuksen tihentymisen ja huonontaa satoa. Mikäli leikkaamisen tarve on suuri esimerkiksi muutaman vuoden leikkaamisen lykkäyksen jälkeen, jaa työ useammalle vuodelle. Näin vältyt vahingoittamasta puuta liian ankaralla leikkauksella.

Miten oksa poistetaan?

Leikkaa oksa kokonaan pois runkoa myöten oksankauluksen kohdalta niin, että jäljelle ei jää tappia. Paksumman oksan leikkaamisessa täytyy olla varovaisempi, sillä se saattaa revetä kesken sahaamisen ja aiheuttaa puulle vakavia vaurioita.

Näin leikkaat vahvemman oksan niin, että se ei repeä:

 1. Sahaa viilto oksan alapuolelta jonkin matkan päässä rungosta
 2. Katkaise oksa sahaamalla se loppuun ylhäältä päin
 3. Sahaa oksasta jäänyt tynkä rungosta oksankauluksen kohdalta

Oksaa ei tarvitse poistaa kokonaan, vaan sen voi myös katkaista oksahaaran kohdalta lyhyemmäksi.

Vinkkejä nuoren (alle 10v.) omenapuun leikkaamiseen:

 • Leikkaa oksia niin, että oksien väliin jää vähintään 15 senttiä tilaa.
 • Päätä, mihin kohtaan haluat oksan uuden haaran muodostuvan. Uusi haara muodostuu lähelle leikkauskohtaa.
 • Leikkaa alle puolen metrin korkeudella olevat oksat. Ne eivät tuota hedelmiä jäädessään latvan varjoon.

Vinkkejä vanhan omenapuun leikkaamiseen:

 • Vanhalle omenapuulle riittää, että pidät huolta sen oksiston kunnosta siistimällä sitä ja poistamalla kuolleet oksat.
 • Poista mieluummin pieniä kuin suuria oksia, sillä vanhemman omenapuun kasvaminen on paljon maltillisempaa. Kun poistat oksan vielä ohuena, puu pystyy itse parantamaan haavat nopeasti.
 • Jos puu on liian korkea, voit madaltaa sen latvusta halutessasi. Huomioi kuitenkin, ettet poista liikaa kerralla.
 • Vanhasta  omenapuusta voi poistaa hyväkuntoisista oksista noin viidesosan, kunhan ne ovat tarpeeksi kapeita.
 • Vahvempien, rannetta paksumpien oksien poistamista kannattaa harkita huolellisesti. Tarvittaessa voit poistaa 2-3 paksumpaa oksaa maksimissaan viiden vuoden välein.

Istutusleikkaus

Usein omenapuun taimen istutusleikkaus on tehty jo taimimyymälässä. Jos juuri ostettua puuta ei kuitenkaan ole leikattu, tehdään istutusleikkaus kevään istutuksissa. Jätä puuhun 3-4 oksaa, jotka kasvavat mahdollisimman vaakasuorassa. Leikkaa mahdollinen kilpalatva pois niin, että jäljelle jää vain yksi selkeä latva. Syksyllä istutettu puu leikataan vasta seuraavana keväänä.

10 ideaa pieneen puutarhaan

Pienessä puutarhassa on paljon etuja, mutta myös huonoja puolia. Suurempaan puutarhaan verrattuna pieni piha on helppohoitoinen eikä vaadi yhtä paljon aikaa. Toisaalta pienestä puutarhasta tulee helposti epäsiistin näköinen, jos sitä ei hoida. Pieneen tilaan ei tietenkään myös mahdu yhtä paljon kuin ehkä toivoisi. Täysi piha näyttää pienemmältä kuin oikeasti onkaan. Näillä 10 vinkillä teet puutarhastasi tyylikkään ja suuremman oloisen!

1.Vähemmän on enemmän

Pienissä puutarhoissa ongelmana on usein ahtaus. Liian täynnä tavaraa ja kasveja oleva puutarha voi näyttää epäsiistiltä ja hoitamattomalta. Poista kaikki tarpeeton ja ylimääräinen. Mieti tarkkaan, mitä käyttötarkoitusta varten puutarhasi on. Onko se ruokailupaikka, rentoutumispaikka vai kasvimaa? Jos käytät puutarhaasi mieluiten vihannesten kasvattamiseen, ehkä massiivinen ruokapöytä ei olekaan tarpeellinen.

Kuva haettu täältä.

2. Pystysuuntainen puutarha

Tilanpuutteesta johtuen kasveille voi olla vaikeaa löytää tarpeeksi tilaa. Hyödynnä puutarhaasi myös pystysuunnassa ja laita kasvit kasvamaan ylöspäin! Kehittele erilaisia alustoja, joihin voit kiinnittää ruukkuja ja kasveja päällekkäin. Käytä hyväksesi esimerkiksi tikapuita. Ota käyttöösi myös talosi seinä, aita tai muu väliseinämä ja kasvata upea köynnös peittämään sitä.


Jakkaran avulla päällekkäin asetetut kukkaruukut säästävät tilaa ja kiinnittävät huomion maan tasoa korkeammalle.


3. Suunnittele

Kun suunnittelet puutarhasi huolella, se ei voi epäonnistua. Tarpeeksi järjestelmällinen puutarha näyttää suuremmalta kuin se onkaan. Älä osta mitään hetken päähänpistosta, vaan mieti, sopiiko se puutarhaasi. Puutarhasta saa huolitellun näköisen esimerkiksi harkitun värimaailman avulla. Seuraamalla tiettyä väripalettia puutarha voi kasvaa hyvin runsaana ja rönsyilevänäkin näyttämättä liian sekavalta. Enemmän vinkkejä puutarhasi värimaailman valitsemiseen ja väriyhdistelmien tekemiseen löydät aikaisemmasta blogijutustamme.

4. Kalusteet

Hankkiessasi puutarhakalusteita valitse siroja ja mahdollisesti kokoontaitettavia kalusteita, jotta niitä on helppo siirtää tarvittaessa. Harkitse, mihin kaikkeen tarvitset kalusteita ja vältä turhien ostamista. Pyri käyttämään esimerkiksi monikäyttöisiä kalusteita tilan ja rahan säästämiseksi.


Kokoontaitettavat ja säädettävät kalusteet on helppo siirtää ja säätää jokaista tilannetta varten.


5. Luovu nurmikosta

Vaikka vehreä nurmi on monen puutarhaharrastajan unelma ja useampien puutarhojen kulmakivi, ei se kuitenkaan ole välttämätön. Luopumalla nurmikosta saat runsaasti enemmän tilaa kasveille tai esimerkiksi terassille. Nurmikon vihreyden voit korvata terassilla esimerkiksi ruukuissa olevilla viherkasveilla.

6. Piilota työkalut

Puutarhassa levällään olevat työkalut saavat pihan näyttämään huolimattomalta ja ahtaalta. Keksi keino piilottaa puutarhan työvälineet katseilta. Sijoita pihallesi esimerkiksi pieni vaja tai kaappi, johon laittaa välineet. Ostaessasi puutarhatyökaluja suosi sellaisia, joilla on monia käyttötarkoituksia. Näin työkalujen säilyttämiseen ei mene yhtä paljon tilaa ja rahaakin säästyy!

7. Jaa puutarha osiin

Jakamalla puutarhan selkeästi erilaisiin osiin saat puutarhaasi särmää ja tyylikyyttä. Eristä alueet toisistaan esimerkiksi selkeästi bambusermillä tai ristikolla pieniksi huoneiksi. Puutarha näyttää suuremmalta, koska koko puutarhaa ei voi nähdä yhdellä kertaa. Voit erotella alueet myös toisistaan esimerkiksi pensasaidan, kasvien, kalusteiden ja kivien avulla.


Voit jakaa puutarhaa osiin myös korkeustasoja muuttamalla. Luo puutarhaasi korkeammalla oleva terassi tai patio, joka erottuu selkeästi muusta puutarhasta.


8. Pienet puut

Rungolliset pikkupuut herättävät huomiota ja vievät vierailijan katseen korkeammalle. Ne eivät myöskään vie paljoakaan tilaa sivusuunnassa. Erityisesti kukkivat puut tuovat puutarhaan viehättävyyttä. Kukkivista pikkupuista löydät lisää edellisestä blogijutustamme.  Puut luovat puutarhaan uuden, korkeamman ulottuvuuden ja saavat pihan näyttämään entistä suuremmalta.

9. Polut ja laatat

Polkuja ja kulkureittejä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon useita seikkoja. Kasvien sekaan rakennettavasta polusta kannattaa tehdä tarpeeksi leveä, jotta kasvien kasvaminen sen reunoille ei pienennä polkua ja tee siitä ahtaan oloista. Valitse polun materiaaliksi pientä kiveä tai soraa, sillä suuret laatat valtaavat helposti liian suuren osan puutarhasta. Kun rakennat laatoista polkua tai muuta pohjaa, käytä niitä diagonaalisesti. Suoraan asetetut laatat saattavat tehdä puutarhasta pienemmän näköisen, mutta tällä silmänkääntötempulla saat puutarhasi näyttämään suuremmalta!

10. Luo puutarhaan huomiota herättävä keskipiste

Tee puutarhaasi yksi keskipiste, joka pistää vierailijan silmään. Se voi olla esimerkiksi mielenkiintoinen kukka-asetelma, pieni vesiputous tai patsas. Vain mielikuvitus on rajana! Silmiinpistävä yksityiskohta kerää kaiken huomion puutarhan pienestä koosta itseensä. Lisäksi se tekee puutarhasta tyylikkäämmän ja eksoottisemman.

Näillä vinkeillä pääset puutarhasi suunnittelussa ja pitkälle!

Huonekasvien keväthuolto

Talven jälkeen kasvit voivat usein huonosti. Syynä voi olla valon puute, liiallinen kastelu tai kuiva huoneilma. Kevään koitettua huonekasvit saavat vihdoin nauttia auringosta ja kasvukausi saa taas alkunsa. Ensimmäisten uusien versojen ilmaannuttua huonekasveille kannattaa tehdä keväthuolto, jotta ne jaksavat kasvaa. Näin saat piristettyä kasvisi taas kasvamaan kukoistavaksi!

SUIHKUTTELE

Uutta kasvukautta aloittelevat huonekasvit on hyvä puhdistaa talven pölyistä. Suihkuta kasvit haalealla vedellä ja pienellä paineella. Myös multaa voi kastella, mutta sen ei tarvitse tulla läpimäräksi. Puhdista lehtien ylä- ja alapinnat huolellisesti. Suihkutellessasi puhdistat kasvin pölyn lisäksi myös mahdollisista tuholaisista. Nukkapintaiset kasvit (esimerkiksi aaroninparta) eivät pidä suihkuttelusta, joten pyyhi niiden lehdet kuivalla ja puhtaalla rätillä.

green leaves

Isojen kasvien raahaaminen kylpyhuoneeseen asti voi osoittautua haastavaksi. Pyyhi lehdet pölystä varovasti kostealla rätillä.

LEIKKAA

Suuri osa huonekasveista hyötyy kasvukautensa aikana leikkaamisesta. Leikkaaminen edistää kasvin elinvoimaisuutta. Virkistä kasvia ja sen ulkoasua poistamalla kasvista huonot lehdet, oksat ja versot. Huonot lehdet ovat usein ruskettuneita ja kuivia.

Myös haaroittuneet kasvit kannattaa leikata. Käytä leikkausvälineenä joko saksia tai terävää veistä. Jos huomaat kasvilla huonokuntoisia juuria multaa vaihtaessasi, leikkaa nekin pois. Kaikki kasvit eivät välttämättä tarvitse vuosittaista leikkausta, mutta esimerkiksi kiinanruusu kaipaa trimmausta joka kevät. Jos kiinanruusua ei leikata vuosittain, se kasvaa pitkäksi ja honteloksi.

VAIHDA MULLAT

Kevätauringon taas tultua esiin ja kasvukauden alettua kasvi hyötyy uudesta ja ravinteikkaasta mullasta. Nopeasti kasvaville huonekasveille mullanvaihto tehdään vuosittain. Hidaskasvuisemmille kuitenkin riittää, että multa vaihdetaan parin vuoden välein. Esimerkiksi kaktukset eivät tarvitse mullanvaihtoa joka kevät. Helmi-maaliskuu on parasta aikaa viherkasvien mullanvaihdolle ja myöhempi kevät kukkiville kasveille.

Huonekasvin tiedät tarvitsevan mullanvaihtoa, kun se näyttää huonovointiselta, juuret täyttävät ruukun tai kasvi kasvaa vinoon. Jos ruukku pursuaa juuria, vaihda ruukku noin 2-3 cm halkaisijaltaan entistä suurempaan. Näin kasvi saa lisää tilaa kasvaakseen.

Suurten viherkasvien mullanvaihto saattaa tuntua raskaalta vuosittain tehtäväksi. Myös vanhan pintamullan korvaaminen uudella antaa kasville elinvoimaa.


Halutessasi voit lukea tarkempia ohjeita mullanvaihdon tekemiseksi vanhasta blogijutustamme.


LANNOITA

Maaliskuun paikkeilla huonekasvit alkavat tarvitsemaan ravinteita kasvun taas alettua. Hyvänkin kukkamullan sisältämät ravinteet loppuvat aikanaan, jopa noin kahden viikon päästä mullanvaihdosta. Tämän vuoksi kasveja lannoitetaan, jotta ne jaksavat kasvaa kukoistavana. Kasvukauden alussa huonekasveja lannoitetaan varovasti ja kasvun kiihtyessä lannoitusta lisätään. Helpointa on käyttää huonekasveille tarkoitettuja lannoitteita, sillä ne sisältävät kaikkia kasvin kaipaamia ravinteita.

Lannoitevalmisteista löytyy monenlaisia vaihtoehtoja, kuten ravinnepuikot ja -rakeet sekä  kasteluveden mukana annettavat lannoitteet. Kukin edellä mainituista toimii kasville kuin kasville, joten voit itse valita mieluisesi. Kasteluveden mukana annettavassa lannoitteessa on kiinnitettävä huomiota lannoitteen annostukseen. Jos lisäät lannoitetta jokaisella kastelukerralla, liuoksen tulee olla mieto. Jos lannoitetta taas lisätään vain muutaman kerran kuukaudessa, pitää liuoksen olla väkevämpää. Muista seurata lannoitteen mukana tulleita annostusohjeita. Ravinnepuikko työnnetään multaan kasvin juurten viereen ja annetaan sen vapauttaa ravinteita kasville vähitellen. Se kannattaa vaihtaa uuteen noin kerran kuussa. Myös multaan lisättävät ravinnerakeet ovat kastelulannoitusta vaivattomampia, sillä ne liukenevat hitaasti multaan.

Jotkut kasvit eivät kuitenkaan kaipaa lannoitusta ja liika lannoitus voi jopa vääristää niiden kasvua. Esimerkiksi mehikasvit ja kaktukset ovat herkkiä ja tarvitsevat pienemmän määrän lannoitetta.


Liiallinen lannoitus on haitallista mehikasvien ja kaktuksen kasvulle. Lannoiteliuoksen tulee antaa laimeampana kuin muille huonekasveille.


Maaliskuu on koittanut, ja niin myös kylvöt!

Helmikuussa saatiin jo maistaisia muutamien kasvien, kuten pelargonin ja kesäbegonian, kylvöstä. Maaliskuussa kylvömahdollisuudet nousevat aivan uudelle tasolle. Luonnonvalo on lisääntynyt runsaasti, joten maaliskuu on hyvää aikaa kasvien esikasvattamisen aloittamiseen. Tämän blogijutun lopusta löydät listan maaliskuussa kylvettävistä kasveista.

Miksi kasvien kasvattaminen siemenestä asti kannattaa? Ostamalla siemeniä valmiiden taimien sijaan säästät rahaa huomattavasti. Lisäksi kasvivalikoima on paljon laajempi siemenissä kuin taimimyymälöissä. Ja mikä olisikaan palkitsevampaa kuin seurata itse kylvetyn kasvin kasvua siemenestä kauniiksi kukaksi tai maittavaksi sadoksi!


Sitkeä isosamettikukka on yksi helpoimpia esikasvatettavia kasveja. 

KYLVÄMINEN

Tärkeintä siementen kylvämisessä on seurata aina siemenpakkauksen kylvöohjeita, sillä siementen itämisvaatimukset vaihtelevat. Jotkut kasvit kaipaavat itääkseen mahdollisimman paljon valoa, jotkut taas menestyvät paremmin pimeässä. Vaihtelua esiintyy myös esimerkiksi kylvösyvyydessä. Pääsääntöisesti pienet siemenet kylvetään mullan pintaan ja isot siemenet syvemmälle. Muista kylvää siemenet multaan, joka on hyvin kostutettu. Jos kastelet mullan vasta siementen laittamisen jälkeen, vesi voi huuhtoa siemenet pois paikoiltaan ja ne voivat pakkautua kasaan.

MILLAISTA MULTAA?

Käytä kylvöalustana hiekkapitoista ja vähäravinteista multaa. Tavallinen kukkamulta vaikeuttaa taimien vedensaantia sekä vahingoittaa niiden juuria, sillä se on liian ravinteikasta. Paras kasvualusta taimille on niitä varten myytävä kylvömulta, mutta myös esimerkiksi kaktusmultaa voi käyttää. Käytä uutta ja puhdasta kylvömultaa, sillä vanha multa voi altistaa nuoret taimet erilaisille taudeille.

KYLVÖASTIA

Esikasvatukseen kelpaavat melkein mitkä tahansa astiat, joiden pohja on rei’itetty. Reiät pohjassa edistävät taimen itämistä ja kasvua, kun ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.

KÄSITTELY ENNEN KYLVÖÄ

Monet siemenet itävät paremmin, kun niitä on liotettu vedessä ennen kylvöä. Jätä siemenet kylvöä edeltäväksi yöksi tai jopa vuorokaudeksi haaleaa vettä sisältävään purkkiin itämisen helpottamiseksi.


Ahkeraliisan esikasvatus aloitetaan usein jo helmikuussa, mutta maaliskuussakaan ei ole liian myöhäistä. Kuva haettu täältä.

TAIMIEN HOITO

Siementen itämiselle sopiva lämpötila on useimmiten noin 20-24 astetta. Pohjalämmöstä on itämisvaiheessa hyötyä, joten kylvöastioiden sijoittaminen esimerkiksi kylpyhuoneen lattialle tai muuhun lattialämmitykselliseen huoneeseen itämisen ajaksi ei ole huonompi idea. Itämisen jälkeen lämpötila voi laskea hieman.

Siemenen idettyä on tärkeää, että se saa tarpeeksi valoa. Muuten taimesta kasvaa hontelo ja heikko. Sijoita taimi siis itämisen jälkeen paikkaan, jossa se saa mahdollisimman paljon luonnonvaloa.

Kastele multaa niin, että se ei pääse kuivahtamaan. Multa kannattaa kostuttaa suihkepullolla, sillä kastelukannusta virtaava vesi voi huuhtoa siemenet tai pienet taimet pois paikoiltaan. Isommille taimille käy kastelu kastelukannustakin. Älä päästä multaa kuivahtamaan, mutta älä myöskään tukahduta taimea liiallisella veden määrällä.

Kasvettuaan tarpeeksi taimet tarvitsevat usein lisää kasvutilaa ympärilleen. Tällöin taimet koulitaan eli siirretään väljempään kasvutilaan, jotta ne voisivat kasvaa vahvemmiksi. Kouliminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä taimien kasvettua jo suuremmiksi ne takertuvat herkemmin toisiinsa ja niiden irroittaminen on hankalampaa. Kouli taimenet, kun ensimmäiset oikeat lehdet ovat kasvaneet.

Kouliessa istuta taimet aikaisempaa väljempään astiaan tai kukin taimi omaan ruukkuunsa. Käytä hieman lannoitettua taimimultaa. Muista kastella taimet hyvin koulimisen jälkeen. Taimet voi koulia vielä kertaalleen suurempiin ruukkuihin, mikäli tarpeellista.

Noin parin viikon päästä koulimisesta taimia kannattaa myös lannoittaa. Lannoitteen voi antaa esimerkiksi laimeana liuoksena kastelun yhteydessä.

KARAISEMINEN

Ennen taimien ulos istuttamista ne kannattaa karaista eli totuttaa ulkoilmaan. Vie taimi muutaman päivän ajan ruukussaan ulos, mutta ota se kuitenkin sisälle yön ajaksi. Myöhemmin voit jättää taimet ulos yöksikin ja peittää ne halutessasi esimerkiksi harsokankaalla. Taimet voi istuttaa ulos, kun hallavaara on varmasti ohi.

Maaliskuussa kylvettäviä kasveja:

 • ahkeraliisa
 • lobelia
 • petunia
 • kesäleimu
 • sinitähtöset
 • ikiviuhko
 • koreatörmäkukka
 • leijonankita
 • koristetupakka
 • elämänlanka
 • hopeavillakko eli tuhkaruoho
 • irlanninkello
 • huovinkukka
 • timanttikukka
 • koisokit
 • tarhaleukoija
 • perhoskukka
 • tarhakukonkannus
 • hämähäkkikukka
 • daalia
 • tarhaverbena
 • isosamettikukka
 • koruköynnös
 • kelloköynnös
 • japaninhumala
 • kosmoskukka
 • sievikit
 • mustasilmäsusanna

Maaliskuussa kylvettäviä hyötykasveja:

 • kasvihuonetomaatti
 • latva-artisokka
 • sellerit
 • purjo
 • munakoiso
 • chilipaprika
 • timjami
 • basilika
 • neilikat

Mistä ideoita puutarhaan?

Näin kevään lähestyessä on ihanaa istahtaa hetkeksi kahvikupposen ääreen ja suunnitella tulevan kesän puutarhaa ja projekteja.

Perinteinen tapa etsiä inspiraatiota puutarhaan on erilaisten puutarhakirjoja ja -lehtiä selailemalla. Lainaa esimerkiksi kasa innoittavia puutarhakirjoja läheisestä kirjastostasi tai osta puutarhalehti kirjakaupasta.

Myös netistä löytyy monia erilaisia keinoja hakea ideoita puutarhaan. Esimerkiksi Pinterest -nimistä sivustoa käyttämällä löydät satoja ja taas satoja inspiroivia kuvia melkeinpä mistä aiheesta tahansa. Pinterest toimii yksinkertaisesti: hakusanalla löydät aiheeseen liittyviä kuvia, joita selailla. Halutessasi voit kerätä kuvia omiin kansioihinsa tiettyjen teemojen mukaisesti, jotta löydät kuvan taas helposti uudelleen. Pinterestissä voit myös seurata muiden tekemiä kansioita.

Pinterestissä voit selata niin kauniita puutarhakuvia kuin innostavia tee-se-itse vinkkejäkin.

Myös puutarhablogeja seuraamalla voit löytää uusia ideoita. Blogeja seuratessasi saat lukea mm. puutarhaprojekteista ja muista blogin ylläpitäjän kuulumisista. Ties vaikka toisen projektista irtoaisi innoitusta omaankin puutarhaan! Monista blogeista löytyy myös monipuolisia tee-se-itse -ohjeita sekä vinkkejä puutarhan suunnittelua varten. Englannin kielellä puutarhaa käsitteleviä blogeja riittää mielin määrin. Tutustu esimerkiksi brittiläiseen blogiin The middle-sized gardeniin. Nimensä mukaisesti bloggaaja Alexandra Campbell kirjoittaa pääosassa keskikokoisiin puutarhoihin ja niiden hoitoon keskittyen. Lisäksi blogista löytyy loputtomasti vinkkejä ajan ja rahan säästämiseksi puutarhassa sekä videoita inspiroimaan jokaista innokasta viherpeukaloa.

Puutarhablogeja löytyy laaja valikoima myös suomeksi. Tutustu esimerkiksi näihin:

Kukkaiselämää: blogissaan Satu kirjoittaa unelmiensa romanttisen puutarhan rakentamisprosessista. Kukkien lisäksi blogijutuissa mukana seikkailee suloinen kultainennoutaja Mortti. Satu tekee myös Youtube -kanavalleen videoita, joissa hän jakaa vinkkejä ja inspiraatiota puutarhaan liittyen.

Versoja Vaahteramäeltä: puutarhuri Riina kirjoittaa omasta puutarhastaan ja kasvihuoneunelmastaan. Oman puutarhansa kuulumisien lisäksi Riina kirjoittaa myös ajankohtaisista aiheista puutarhaystäviinsä sekä muuhun puutarhurointiin liittyen.

Romppala: puutarhakirjailija Lindan kirjoittaa blogin lisäksi myös puutarha-aiheisia kirjoja. Lindan uusin vuonna 2017 ilmestynyt kirja Puutarhan syksy, kodin lämmin joulu löytyy vielä monista hyvinvarustetuista kirjakaupoista. Linda kuvaa Pirkanmaalla sijaitsevan puutarhansa ihanimpia hetkiä ja kirjoittaa oman puutarhansa menosta. Mukana kuvissa esiintyy myös erittäin suloinen kissa Kuningatar Mimma.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on 7I2b5uF27dbqjyTFDTtGX_zncQnpNWEGyOp0CTOgpTFaRVqAWLj0u726Vdo-CoKXwQ-UPn4yKpdI9M5EHlBxNsfjC1Fr356nrYLUvEGx9uu3yZ9GZw4sxZu24ttQd2_U39KqpU-q

Myös suosittua kuvapalvelua Instagramia voi käyttää inspiraation lähteenä. Instagram on pullollaan käyttäjiä, jotka julkaisevat näyttäviä ja innostavia puutarha-aiheisia kuvia. Käy tutustumassa esimerkiksi venäläisen @dachnik.blog:in tai ruotsalaisten @tradgardmedutsikt:in ja @karolinalansmansgarden:in inspiroiviin puutarhakuviin. Myös meidän instagramistamme @tyrnidesign voit löytää ideoita omaan puutarhaan. Instagramissa voit myös seurata hashtageja eli tiettyjä aiheita. Esimerkiksi hakusanalla #gardenideas löydät yli 120 000 valloittavaa kuvaa inspiroimaan ketä tahansa puutarhaintoilijaa.

Mikäli blogien lukeminen ja kuvien selailu ei innosta, voit myös etsiä uusia ideoita videoiden kautta. Videopalvelu Youtubesta löytyy laaja valikoima erilaisia vinkkivideoita ja demonstraatioita puutarhanhoidosta. Inspiroidu esimerkiksi Meillä Kotona:n youtubekanavan puutarhavideoista tai Kukkaiselämää:n monipuolisista ohje- ja puutarhavideoista.

Ulkomaisia blogeja ja käyttäjiä seuraamalla pitää kuitenkin muistaa, että kyseessä olevassa kuvassa tai videossa olevat kasvit eivät välttämättä sovellu Suomen ilmastoon. Sen vuoksi kotimaisten blogien seuraaminen voi olla kannattavampaa. Jos muistat lukea ulkomaisia blogeja soveltaen ideoita suomalaiseen pihaan, voit löytää niistä mitä parhaimpia ideoita omaankin puutarhaasi!

Varaslähtö kevääseen?

Vaikka lunta on ennätysmäärä, kevätpuuhat odottavat jo aivan nurkan takana! Syyhyävätkö sinunkin sormesi jo mullan sekaan? Vielä näin helmikuussa lämpötilat eivät kuitenkaan riitä kasvien ulos istuttamiseen. Nyt on kuitenkin mahdollista ottaa varaslähtö kevääseen ja aloittaa talvikylvöt. Joitakin kasveja voi esikasvattaa puutarhaa varten jo näin pakkastenkin keskellä. Esimerkiksi pelargonin ja kesäbegonian siemenet vaativat pitkän kasvuajan, joten juuri nyt on oikea hetki tarttua tuumasta toimeen.

Miten kesäkukkien esikasvatus toimii?

Esikasvatuksessa pelargoni kaipaa lisävaloa, jota saadaan kasvilampun avulla. Mitä korkeammassa lämpötilassa siemen itää, sitä enemmän valoa se tarvitsee. Jos pelargoni ei saa riittävästi valoa, taimesta kehittyy hontelo ja pitkä. Ihanteellinen lämpötila taimen kasvatukselle on 16-18 asteen tienoilla.

Kylvä pelargoni näin:

 1. Liota siemeniä vedessä ainakin 6-12 tuntia ennen kylvöä, jotta ne itäisivät helpommin.
 2. Kylvövaihessa säästät tilaa, kun käytät pieniä ruukkuja. Voit käyttää ruukkuina esimerkiksi maitopurkin pohjia. Täytä ruukut hienojakoisella ja läpäisevällä kylvömullalla. Kostuta multa.
 3. Laita multaan yksi siemen ruukkua kohden. Peitä siemen ohuella multakerroksella (n. 0,5-1 cm) ja kastele sitä hieman.
 4. Laita ruukut minikasvihuoneeseen. (Vinkki: jos et omista minikasvihuonetta, voit peittää ruukun rei’itetyllä muovilla, esimerkiksi muovipussilla!)
 5. Sijoita ruukut lämpimään paikkaan. Optimaalinen lämpötila itämiselle on noin 20-25 asteessa. Jos mahdollista, sijoita ruukut lattialämmitykselliseen huoneeseen, sillä  pohjalämmöstä on itämisvaiheessa hyötyä.
 6. Itäminen voi kestää viikosta kolmeen viikkoon. Voit kastella kylvöksiä tarpeen tullen kevyesti.
 7. Taimien tullessa esiin ota ruukut minikasvihuoneesta (tai poista muovi ruukkujen päältä) ja siirrä ne heti valoisampaan ja viileämpään paikkaan, noin 16-18 asteeseen.
 8. Kouli: siirrä noin 7 senttisiksi kasvaneet taimet isompiin, halkaisijaltaan noin 12 cm ruukkuihin. Muutama viikko ruukutuksen jälkeen voit myös aloittaa kevyen lannoituksen kastelun yhteydessä. Käytä taimia lannoittaessa noin puolet vähemmän lannoitetta kuin normaalisti lannoittaessa.

Kesäbegonia kukkii runsaasti joko punaisin, vaaleanpunaisin, valkoisin tai oranssein kukin. Se sopii hyvin esimerkiksi kukkapenkkiin muiden kasvien sekaan tai yksinään ruukkuun.

Kesäbegoniaa kylväessä ota huomioon, että siemeniä ei kuulu peittää. Itämisen aikana lämpötilan kuuluisi olla noin 23 asteen tienoilla. Ruukutuksen voit tehdä noin 5 viikon päästä kylvöstä.

Milloin pelargonin ja kesäbegonian sitten voi siirtää puutarhaan kukkimaan? Kukat kannattaa istuttaa ulos kylmien säiden mentyä. Kun pakkasvaara on kokonaan ohi, voit istuttaa ne puutarhaasi.

Kesäbegonian ja pelargonin lisäksi helmikuussa voi kylvää monia muita kukkia kesää varten. Myös näitä kukkia voit kylvää tässä kuussa:

Orvokit

Klassiset orvokit sopivat pihaan kuin pihaan. Muista, että orvokkia kasvattaessa mullan pinnan ei kuuluisi kuivahtaa ollenkaan. Sumuttele sitä siis vedellä säännöllisesti.

Laventeli

Laventelin lumoavaa tuoksua ei voita mikään. Laventeli jaksaa kukkia jopa koko kesän, kunhan vain annat sille lannoitetta silloin tällöin.

(Iso)Kirjopeippi

Kirjopeippi eli värinokkonen saattaa kukkiensa perusteella olla vaatimaton, mutta tämä kasvi lumoaakin räikeillä lehdillään. Jos tahdot lehtien väreistä entistä syvempiä, sijoita kirjopeippi suoraan auringonpaisteeseen!

Sinivaleunikko

Sinivaleunikon upeat taivaansiniset kukat avautuvat heinä-elokuussa. Kokeile istuttaa sinivaleunikko rodomultaan, sillä sinivaleunikko viihtyy parhaiten happamassa maassa.

Verenpisara

Verenpisara sopii täydellisesti amppeliin roikkuvine kukkineen. Kaunein kukkiminen tapahtuu vasta syksyllä, mutta sitä kannattaa odottaa!

Myös keijunmekko, kelloköynnös, heliotrooppi, miinanköynnös, hopeakäpälä ja narsissitupakka ovat kasveja, joita voit kylvää jo näin helmikuussa.

Antoisia kylvöhetkiä!

KUMPPANIT

Green Idea
Kurjenpolvi

Tehdäänkö yhteistyötä?
Ota yhteyttä!

YHTEYSTIEDOT

Pääkaupunkiseutu, Oulu
040 524 3602
Hankasuontie 4, 00390 Helsinki
Y: 2792823-9