Tyrni Design

RAIKASTA JA VIHREÄÄ -BLOGI

Onnea on yrttitarha

Kevät on taas kerran tehnyt tuloaan itsestään varoittamatta. Luonnon orastava herääminen sai minut havahtumaan siihen, että jos mielii ensi kesänä nauttia oman pihan tai parvekkeen yrteistä, kylvämisen aika alkaa olla käsillä.

Yrttien kasvattaminen on hauska tapa pitää kodin maustevarastot runsaina, kokeilla teen valmistusta tai vain nauttia yrttien useista antiseptisistä ja lääkinnällisistä ominaisuuksista syömällä niitä sellaisenaan. Yrtit myös piristävät parvekkeen, ikkunalaudan tai kasvimaan ilmettä, ja niiden kasvua on oikeasti mielenkiintoista seurata!

Oman yrttitarhan luominen on edullista ja vaivatonta, ja muutaman niksin avulla saat varmasti omasi kukoistamaan. Muista aloittaa pian, sillä yrttien paras kylvöaika on huhtikuussa.

Kylvö ja taimien kasvatus

 

Kuva haettu täältä

Kasvualustaksi taimien esikasvatusvaiheessa sopii hiekansekainen taimikasvatusmulta. Kylvä siemenet muutaman senttimetrin välein puhtaaseen ja laakeaan astiaan. Esimerkiksi viilipurkit tai maitopurkin pohjat sopivat esikasvatusvaiheeseen erinomaisesti. Tee pohjaan reikiä, jotta liika vesi pääsee valumaan pois. Kastelun voi alkuvaiheessa hoitaa sumutuksella tai asettamalla kylvöastian huoneenlämpöiseen veteen astian puoleen väliin saakka.

Peitä astia rei’itetyllä muovikelmulla kosteuden ylläpitämiseksi. Anna siementen itää 20-24 asteen lämpötilassa. Pidä huoli siitä, että paikka ei ole vetoisa. Poista muovikelmu, kun siemenet ovat itäneet. Siirrä kylvökset sen jälkeen valoisalle ikkunalle.

Sirkkalehtien ilmestyessä taimet koulitaan, eli siirretään lopulliseen astiaan. Taimet siirretään kylvövaihetta ravinnerikkaampaan kasvualustaan, kuten tavalliseen kukka- tai puutarhamultaan. Parvekelaatikkoon tai muuhun suureen ruukkuun voi istuttaa kerralla usean eri yrtin taimia. Pidä huolta salaojituksesta, sillä vaikka yrtit pitävät kosteudesta, liika vesi voi mädännyttää juuret. Yhteen ruukkuun kannattaa laittaa enintään 3-5 tainta niiden koosta riippuen. Yrttejä voi myös istuttaa hyvin perennanpenkkienkin reunoille tai samaan laatikkoon kesäkukkien kanssa.

Karaise taimia kesäkuun puolivälistä ulkona muutama tunti kerrallaan, mutta nosta lämpötilan laskiessa sisälle, jottei kylmyys tuhoa niitä. Sijoita ruukut tai laatikot valoisaan, muttei paahteiseen paikkaan. Huolehdi riittävästä lämpötilasta (vähintään +15 astetta) ja suojaa hyvin tuulelta. Yleensä yritit menestyvät idän ja lännen puoleisilla paikoilla. 

 

Yrttien hoito

 


Kuva haettu täältä

Yrtit kaipaavat kastelua, kun päällysmulta on kuivahtanut. Yritit silminnähden virkistyvät suihkepullolla suihkuttelusta. Lannoittaminen ei ole välttämätöntä, mutta halutessasi voit käyttää esimerkiksi kanankakkareita tai merileväpohjaista liuotetta. Aloita lannoitus kuitenkin vasta noin kuukausi koulimisen jälkeen.

Yrttejä on suotavaa leikata ja latvoa säännöllisesti. Voit asettaa leikatut yrtin oksat odottamaan vedellä täytettyyn lasiin keittöön, jolloin niiden hyödyntäminen ruoanlaitossa on helppoa.


Kuva haettu täältä

Omat yrttilempparini ovat basilika, korianteri ja mintut. Ne ovat verrattain helppoja kasvatettavia ja maistuvat joko sellaisenaan tai ruoanlaitossa.

Toivottavasti rohkaistutte kokeilemaan yrttien kasvattamista kotona. Lupaan, että pieni vaiva on todellakin kauniin ja maistuvan yrttitarhan arvoinen!

 

Riina

 

 

 

 

Kuinka saada huonekasvit pysymään elossa?

Useimmille meistä ei-niin-viherpeukaloille tuntuu ajoittain lähes mahdottomuudelta saada huonekasvit säilymään virkeinä. On lamaannuttavaa nähdä, kun vastikään ostamasi, hetken iloa aiheuttanut ilmestys alkaa pikkuhiljaa menettää elinvoimaansa. Suomen pitkä ja pimeä talvi luo omat haasteensa kasvien hengissä säilymiselle. Muutamia asioita huomioimalla on kuitenkin mahdollista saada ne pysymään virkeinä! 

Mutta mitä huonekasvien hoidossa tulee sitten ottaa huomioon?

 


Tiesitkö, että huonekasvit muun muassa parantavat huoneilmaa, tehostavat keskittymiskykyä
ja luovuutta, laskevat stressihormonien tasoa ja vähentävät masennuksen oireita?
Kuva haettu täältä.


Valon määrä

Yleisenä sääntönä on, että kukkivat, hedelmää tuottavat tai kirjavat kasvit tarvitsevat enemmän valoa. Mitä tummemmat lehdet kasvilla on, sen vähemmän valoa se pääsääntöisesti tarvitsee. Kasvit, aivan kuten ihmiset, pitävät eniten luonnonvalosta, mutta myös keinovalolla voi lisätä kasvin hyvinvointia talven aikana. Kaikkia kasveja ei kannata kuitenkaan automaattisesti sijoittaa suoraan auringonvaloon ikkunalaudalle, sillä esimerkiksi orkideat pitävät hajavalosta vedottomassa paikassa.


Kastelutiheys

Kastelutarve on hyvin kasvikohtaista ja siihen kannattaakin tiedustella vinkkejä alan ammattilaisilta tai etsimällä tietoa netistä. Talvisin kasvit ovat useimmiten lepovaiheessa, jolloin harvempi kasteluväli riittää. Kasvukautena tai kukinnan aikaan ne taas kaipaavat enemmän hoitoa. Muista myös selvittää, pitääkö kasvisi perinteisestä vai suihkutus-, upotus- tai altakastelusta.


Mullanvaihto

Hyvä ja vaivaton, mutta usein kovin laiminlyöty tapa edistää huonekasvien hyvinvointia on multien vaihtaminen vuosittain. Viherkasvien mullanvaihdon aika on helmi-maaliskuussa, kukkivien kasvien hieman myöhemmin kevään edetessä. Hitaasti kasvaville kasveille, kuten kaktuksille, riittää mullanvaihto muutaman vuoden välein.

Mullanvaihdon yhteydessä on myös syytä harkita kasvin siirtoa suurempaan ruukkuun, sillä juuret tarvitsevat tilaa kehittyäkseen. Huolehdithan siitä, että ruukun pohjassa on tarvittaessa reikä, josta ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan pois. Salaojitus asettelemalla sirpaleita tai soraa ruukun pohjalle on myös hyvä keino avittaa ylijäämäveden poistumista.


Kuva haettu täältä

Jokainen laji on yksilöllinen, ja oikeanlaisen hoidon hoksaaminen saattaa viedä aikaa. Jos huonekasvisi hoito mietityttää, laita toki kysymyksiä kommenttiboksiin, niin voimme yhdessä löytää ratkaisun elinvoimaisuuden ja raikkaan ympäristön ylläpitämiseksi!

Mullan tuoksuisia hetkiä toivotellen,

Riina

Terkut Riinalta

Ihanaa tiistaita!

Ruudun takana kirjoittaa ensimmäistä kertaa uusi Tyrni Designin viestintäassistentti Riina! Tyrni Designin perustaja ja haltijahenki Hilla tiedusteli vastikään, josko haluaisin avustaa häntä Tyrni Designin viestinnässä. Maisemasuunnittelijayrittäjän arki on usein kovin hektistä ja varsinkin kiireisimmän kesäkauden lähestyessä päivät venyvät varsin pitkiksi. Tartuin tietysti heti mielenkiintoiselta kuulostavaan haasteeseen! Puhkun tällä hetkellä suurta innostusta tulevia Tyrni-kuvioita ajatellessa ja on upeaa, että saan oon mukana seuraamassa Tyrni Designin menestyspolkua kohti maisemasuunnitteluyritysten aatelia.

Toivon, että Tyrni Design tavoittaa ihmiset, jotka ovat millään tavoin kiinnostuneita kauniimpien miljöiden luomisesta. Otamme erittäin mielellämme juttuehdotuksia ja kommentteja vastaan ja pyrimme parhaamme mukaan välittämään Tyrni Designin elämäniloista asennetta blogitekstien, kuvien, arvontojen ja some-tempausten kautta. Poikkeamme myös Hillan mukana maisemasuunnittelijan arjessa, esittelemme Tyrni Designin toteuttamia kohteita ja jaamme vinkkejä kauniimman elinympäristön luomiseen.

Meitä voit seurata niin Facebookissa, Instagramissa, täällä blogissa kuin Pinterestissäkin valitsemalla niistä itsellesi mielekkäimmät. Pysy siis kanavalla ja hyppää Tyrni Designin matkaan kohti inspiroivan ympäristön luomisen saloja!

Terkuin,
Riina

Tervetuloa Tyrni Design -blogiin

Moikka!

 

Onpa mukavaa, kun olet löytänyt Tyrni Design -blogin! Tästä alkaa jännittävä ja inspiroiva matkamme kohti vihreämpää ympäristöä. Toivottavasti saamme oman innostuneisuutemme tartutettua myös sinuun. Tervetuloa mukaan iloiseen joukkoomme!

 

Toivottaa Tyrni Design -tiimi
Hilla, Ismo, Ulla ja Riina

 

KUMPPANIT

Green Idea
Kurjenpolvi

Tehdäänkö yhteistyötä?
Ota yhteyttä!

YHTEYSTIEDOT

Pääkaupunkiseutu, Oulu
040 524 3602
Kasarmikatu 4, 00140 Helsinki
Y: 2792823-9