Tyrni Design

RAIKASTA JA VIHREÄÄ -BLOGI

Tuoksuva joulu

Joulu on vuoden tunnelmallisinta aikaa. Perinteiset joulun tuoksut, kuten kuusi, uunituoreet piparit sekä glögi lisäävät jouluista tunnelmaa. Edellä mainittujen tuttujen tuoksujen lisäksi myös joulukukat levittävät jouluista henkeä huumavalla tuoksullaan.

Perinteisiin joulukukkiin kuuluvat mm. ritarinkukka, joulutähti ja hyasintti. Löytyykö jokin näistä sinunkin kodistasi? Perinteisimpien joulukkien lisäksi kotia voi koristella myös esimerkiksi jouluisilla kukka-asetelmilla. Lue tästä postauksesta vinkkejä perinteisten joulukukkien esillepanoon sekä tee-se-itse jouluasetelmaan! 

Ritarinkukka


Kun puhutaan perinteisistä joulukukista, tätä klassikkoa ei voi missään nimessä unohtaa. Ritarinkukka kuuluu ehdottomasti joulunajan suosituimpien kukkien top 3:een. Ritarinkukka tunnetaan usein myös amarylliksen nimellä, vaikka kyse on eri kasveista. Näyttävät ja suuret kukat kestävät pitkään, jopa viikkoja. Ritarinkukka sopii hyvin myös kukka-asetelmiin. 

Joulutähti

Kuva haettu täältä.

Perinteinen joulutähti kruunaa jokaisen joulupöydän. Kun hoidat joulutähden hyvin, saat nauttia siitä vielä pitkälle kevääseen. Valitse joulutähdelle lämmin ja valoisa paikka. Joulutähteä myydään eniten perinteisen punaisena, mutta sitä saa myös muissa väreissä: valkoisena, keltaisena ja jopa kirjavana! Mitä jos kokeilisit tänä jouluna jotakin uutta väriä?

Joulutähdelle voi keksiä myös uusia käyttökohteita. Tee oveesi esimerkiksi joulutähtikranssi. Ohjeita ja vinkkejä kranssien tekemiseen löydät täältä.

Kuva haettu täältä.

Hyasintti

 Tiesitkö, että vaikka täällä Suomessa hyasintti tunnetaan erityisesti joulukukkana, on se muualla maailmassa suosittu kevään sipulikukka. Vaikka hyasintti on kukkiessaan erittäin kaunis, on se sitä myös vielä nupuilla ollessaan. Hyasintti on levittää huumaavaa tuoksua, joka tuo jouluisen tunnelman jokaiseen kotiin.

Vinkki: hyasintista saa tehtyä kauniin yksinkertaisen jouluasetelman esimerkiksi lasipurkkiin. Hyasintti on sipulikasvi, minkä vuoksi se kestää ilman multaakin. Tee näin: puhdista sipuli kaikesta mullasta varoen juuristoa. Laita hyasintti lasipurkkiin ja täytä purkki vedellä niin, että juuristo peittyy. Älä peitä koko sipulia, jotta se ei mätäne. Lorauta sipulille tilkka vettä aina silloin tällöin, jotteivät juuret kuivu. Näin helppoa se on!

Alkavatko perinteiset joulukukat  kyllästyttämään? Mitä jos korvaisit tänä vuonna joulutähden itse tehdyllä, persoonallisella kukka-asetelmalla? Kukka asetelmissa voit yhdistellä perinteisiä joulukukkia muiden kasvien kanssa. Jouluasetelmiin sopivat esimerkiksi tulilatva, atsalea, jouluruusu, hortensia, kielo, tulppaani, skimmia, tasetti, ardisia, joulukaktus, syklaami, orkidea ja mehiruusuke. Esimerkiksi hyasintin kanssa samaan asetelmaan sopivat hyvin mehiruusukkeet.

Omaa kukka-asetelmaa tehdessä kannattaa muistaa paikka, johon asetelman aikoo sijoittaa. Esimerkiksi ruokapöydällä asetelma kannattaa pitää matalana. Näin vastapäätä istuvan kasvot eivät piiloudu kukan taakse. Vati tai laakea kulho ovat hyviä astoita matalaa asetelmaa varten.  Jos tahdot asetelmasta korkean, kannattaa se sijoittaa hyllylle tai lipaston päälle. 

Kukka-asetelmia tehdessäsi mieti, millaisen värimaailman tahdot luoda. Perinteisesti jouluun kuuluvia värejä ovat mm. punainen, valkoinen ja vihreä. Nämä kaikki sointuvat hyvin yhteen toistensa kanssa ja luovat upeita asetelmia. Jos kaipaat asetelmaasi jotakin uutta, kokeile yhdistää myös muita värejä. Miltäpä kuulostaisi esimerkiksi hempeistä pastellisävyistä koottu asetelma joulupöydässä?

Mieti, haluatko asetelmaasi myös muita koristeita kukkien ohelle. Pienet jouluiset patsaat, joulupallot ja muut kaupasta saatavat joulukoristeet tekevät asetelmasta tunnelmallisen ja hauskan. Tyylikkyyttä asetelmiin voit hakea luonnosta saatavilla tuotteilla, kuten havunoksilla, sammalella, jäkälällä, kävyillä ja pihlajanoksilla.


Havut koristavat kauniisti kukka-asetelmia, mutta niistä voi tehdä myös oman asetelmansa. Havuista, sammalesta ja kävyistä tehty asetelma säteilee ajattomuutta ja tyylikkyyttä.

Kukkien asetteleminen multaan kauniisti voi olla haastavaa. Lisäksi mullan näkyminen esimerkiksi lasisen asetelma-astian läpi ei välttämättä näytä kovinkaan viehättävältä. Tähän pulmaan on kuitenkin ratkaisu. Kaupoista saa ostettua niin sanottuja kukkasieniä, joiden avulla et tarvitse multaa asetelmissasi lainkaan. Sieni asetetaan astian pohjalle ja kukka työnnetään sieneen muutaman sentin syvyydelle.

Tee näin: Leikkaa sieni astian pohjan muotoiseksi. Kostuta sieni laittamalla se vesiastiaan ja antamalla sen upota veteen kokonaan. Älä kuitenkaan työnnä sientä veteen, vaan laita se kellumaan ja odota, että sieni uppoaa itsekseen. Kukkasientä käyttäessä jokainen kukka kiinnitetään sieneen erikseen työntämällä varsi parin sentin syvyyteen.

Kukkasientä käyttämällä saat aikaan mitä erikoisempia kukka-asetelmia, joissa vain mielikuvitus on rajana. Sieni toimii hyvin myös astioissa, joihin kukkia ei mahtuisi istuttamaan. Näin myös matalimmat astiat pääsevät käyttöön.

Asetelmien hoito ei poikkea juurikaan normaalien kukkien hoidosta. Hoida asetelmaa vaativimman kukan mukaan. Valitse asetelman paikka esimerkiksi sen kukan mukaisesti, joka tarvitsee eniten lämpöä. Muista kastella kukkia säännöllisesti.

Joko suunnittelet unelmiesi kukka-asetelmaa mielessäsi? Mikäli aikaa ei juuri nyt tunnu riittävän kukka-askarteluja varten, ei hätää! Joulukukkien sesonki kestää pitkään, ja itse tehdyistä asetelmista voi nauttia joulun jälkeenkin. Käytä siis välipäivät hyväksesi ja luo itse asetelma, josta olet aina haaveillut.

Ihanaa joulunaikaa juuri sinulle!

Tee-se-itse joulukranssi

Joulukuun alkamisen myötä moni alkaa koristelemaan pihaansa ja kotiansa jouluisemmaksi. Jouluvalojen lisäksi yksi perinteisimmistä joulukoristeista on oveen ripustettava joulukranssi. Ovikranssi toivottaa vieraat tervetulleiksi ja tuo juhlallista tunnelmaa.

Kaupasta löytyy vaikka kuinka paljon erilaisia ja ihania joulukransseja, mutta sellaisen voit tehdä helposti myös itse! Kranssien sitominen ei ole suurikaan aivopähkinä, vaan oikeiden välineiden avulla se on oikein helppoa ja hauskaa hommaa. Kun teet kranssisi itse, voit tehdä siitä juuri sellaisen kuin tahdot. Vain mielikuvituksesi on rajana! Kaupasta voi ostaa valmiin kranssipohjan, mutta se on myös helposti itse rakennettavissa. Ohjeita ja vinkkejä oman kranssin rakentamiseen ja koristelemiseen saat tästä blogipostauksesta.

Kranssipohjan voi tehdä monella eri tavalla eri materiaaleista. Esimerkiksi katajan- tai männynoksista saa tehtyä helposti kauniin kranssin. Tee oksista pieniä, yksittäisiä kimppuja ja asettele kimput peräkkäin hieman toistensa päälle siten, että, pystyt sitomaan kimput yhdeksi pötköksi metallilangan avulla. Sido kimput toisiinsa ja yhdistä lopuksi päät kranssiksi. Muista sitoa päät huolellisesti, jotta ne eivät irtoa toisistaan!

Myös oksat ovat hyvä materiaali kranssintekemiseen: taivuta yksi oksa ympyräksi ja sido sen päät yhteen metallilangan avulla. Kiedo oksaan uusi oksa kieputtamalla sitä ensimmäisen ympärille. Kieputa oksan ympärille niin monta uutta oksaa, kunnes kranssista tulee tarpeeksi paksu ja tukeva. Jos teet kranssin oksista, muista käyttää tarpeeksi taipuisia oksia, jotta kranssi pysyy koossa. Esimerkiksi pajun oksat sopivat hyvin tällaiseen käyttöön.

Jos ympyrän muotoiset kranssit kyllästyttävät, muotoile pohjasta erilainen, esimerkiksi sydämen muotoinen! Sydämen muotoinen kranssipohja tehdään helposti henkarista. Väännä metallisesta henkarista sydänkuvio esimerkiksi pihtejä apuna käyttäen. Pihdit ovatkin hyvä työväline tässä vaiheessa, sillä ne auttavat muotoilussa. Muista, että muodon ei tarvitse olla täydellinen sydän, sillä päälle tulevat koristeet piilottavat metallin alleen. Henkarista voi muokata vaikka mitä, kokeile rohkeasti erilaisia muotoja ja kuvioita!

Kuva haettu täältä.

Kun käytät oikeanlaisia välineitä, on kranssin tekeminen huomattavasti helpompaa. Kranssintekovälineitä löydät esimerkiksi tavarataloista, rautakaupoista ja hyvin varustetuista kukkakaupoista.

Käytä näitä välineitä apunasi:

-metallilankaa ja narua koristeiden kiinnittämiseen

-sakset

-katkaisupihdit ja oksa-/puutarhasakset paksujen oksien ja metallilangan katkomiseksi

-kuumaliimapistooli irrallisia koristeita varten

Mutta milläs kranssipohja sitten koristellaan? Vaihtoehtoja on laidasta laitaan vaikka millä mitalla! Voit valita mieleiset koristeesi esimerkiksi tältä listalta:

-havunoksat:

 • peitä kranssipohja kiinnittämällä havunoksanippuja pohjaan metallilangan avulla
 • käyttämällä erilaisia havunoksia saat kranssiin hauskaa vaihtelua
 • käytä esimerkiksi kuusen, männyn, katajan, marjakuusen tai tuijan oksia

-kävyt

-tuohi ja kaarna

-varvut

-sammal ja jäkälä

-pähkinät:

 • pekaani
 • saksanpähkinä
 • tammenterho
 • kastanja

Ruusunmarjat, tammenterhot, kastanjat ja kävyt luovat upean kranssin!

-kuivatut hedelmät ja marjat:

 • sitrushedelmät, kuten sitruuna, appelsiini, kumkvatti
 • pihlajanmarjat
 • ruusunmarjat
 • omenat lohkoina tai pienet omenat kokonaan
 • variksenmarjat

-mausteet:

 • kanelitangot
 • neilikka
 • rosmariinin oksa
 • laakerinlehdet
 • tähtianis

-kukat ja kasvit:

 • kukkien siemenkodat, esimerkiksi tarhaneito tai unikko
 • muratti
 • liljat
 • heinät
 • ruusu
 • misteli
 • hortensia, kultakärsämö, joulutähti

Koristelemalla kranssin ainoastaan joulutähden kukilla tuloksena on aistikas ja yksinkertainen kokonaisuus. Kuva haettu täältä.

Näin Suomessa voimme käydä hakemassa tarpeita koristeluun metsästä jokamiehenoikeuksien turvin. Jokamiehenoikeudet kattavat esimerkiksi marjojen ja rauhoittamattomien kasvien poimimisen. Voit kerätä myös maahan pudonneita käpyjä ja risuja, tuohta, neulasia ja kaarnaa. Tarvitset kuitenkin maanomistajan luvan kerätäksesi esimerkiksi sammalta tai jäkälää tai ottaaksesi puun oksia. Jokamiehenoikeudet eivät kata esimerkiksi kuolleen havupuun oksien irrottamista, vaan sinulla täytyy olla maanomistajan suostumus. Omalta maaltaan jokainen voi tietysti kerätä mitä tahtoo!

Mikäli aikasi ei riitä metsäretken tekemiseen, voit ostaa tai tilata koristeita esimerkiksi netistä tai kukkaliikkeestä. Myös kaupasta löytyy erilaisia vaihtoehtoisia koristeita:

-rusetit ja nauhat

-tekokukat ja -marjat

-kellot ja tiu’ut

-joulupallot

-viinipullon korkit

Listan alkupäässä mainittiin kuivatut hedelmät ja marjat. Myös kukkia voi kuivattaa kranssia varten. Miten kasveja ja hedelmiä sitten kuivataan?

Perinteinen tapa kuivattaa kasveja on ilmakuivatus. Ripusta kasvit nippuina ylösalaisin ilmavaan ja varjoisaan paikkaan. Tee nipuista tarpeeksi ilmavia, jotta kasvit kuivuisivat nopeammin.

Myös silikageeliä on helppo käyttää kasvien kuivatuksessa. Laita astiaan geeliä ja asettele kukat geeliin. Peitä kukat kokonaan geelillä. Geeliä käyttäessä kuivatetaan vain kukat, joten leikkaa varret pois. Kukat kuivuvat tällä tyylillä noin 1-2 viikossa. Samalla tavalla kuivatukseen voidaan käyttää myös hiekkaa, mutta kuivattaminen kestää noin viikon pidempään.

 

Kuivatut marjat ja hedelmät tuovat värikkyyttä ja tyylikkyyttä kranssiisi.

Hedelmien ja marjojen kuivatus ei vie läheskään yhtä paljon aikaa, sillä tällöin apuna voi käyttää uunia. Poista hedelmästä siemenkota ja siemenet ennen uuniin pistämistä. Leikkaa hedelmä noin 0,5 cm paksuiksi viipaleiksi tai renkaiksi. Pistä hedelmät kiertoilmauuniin noin 50 celsiusasteeseen muutamaksi tunniksi hedelmästä riippuen. Esimerkiksi sitrushedelmiä kuivattaessa voit pitää niitä uunissa jopa 5 tuntia. Uunin jälkeen anna hedelmien kuivua vielä huoneenlämmössä mutaman päivän ajan.

Näin teet itsellesi unelmien kranssin! Joko sormesi syyhyävät kranssien tekoon?

9 joululahjaideaa puutarhaintoilijalle

Joulu lähenee lähenemistään ja kaupat alkavat vilisemään kiireisistä lahjaostoksilla olevista ihmisistä. Mietitkö vielä, mitä hankkisit puutarhanhoidosta innostuneelle ystävällesi? Jokaista puutarhuria miellyttää varmasti jokin pihaan tai kasvienhoitoon liittyvä lahja. Nappaa tästä parhaat joululahjavinkit puutarhaintoilijalle!

1.Kastelukannu

Näyttääkö ystäväsi kastelukannu vähän liiankin kovia kokeneelta? Anna hänelle uusi. Tästä ei voi kuin vain ilahtua!

2. Puutarhakirja

Kaipaako ystäväsi jo talvesta jo takaisin puutarhan pariin? Puutarhakirjan avulla ystäväsi voi jo valmistautua seuraavaa kevättä varten inspiroitumalla kirjan tarjoamista uusista ideoista ja suunnitelmista! Esimerkiksi Malena Skoten 100 uutta ja hyödyllistä ideaa puutarhaan miellyttää varmasti!

3. Lyhty

Anna ystävällesi lahja, joka piristää pihaa pimeänä talvenakin! Kodikas kynttilälyhty on varma lahjavalinta kenelle tahansa.

4. Kukkaruukut

Pitääkö ystäväsi huonekasveista? Kukkien lisäksi myös niiden ruukut toimivat sisustuselementteinä. Yllätä viherpeukaloystäväsi kauniilla kukkaruukulla, johon hän voi istuttaa lempikukkiaan. Vielä persoonallisemman lahjasta saat, kun koristelet kukkaruukun itse esimerkiksi maalaamalla.

5. Smart garden -sisäpuutarha

Smart garden tarjoaa helpon tavan kasvattaa salaattia ja yrttejä kotona koko vuoden ympäri. Lahja sopii kenelle tahansa, sillä kuka ei rakastaisi tuoreita, itse kasvatettuja yrttejä? Lisäksi Smart garden on kotimainen innovaatio, ja laitteetkin valmistetaan Suomessa!

6. Puutarha-aiheinen kahvimuki

Hanki tai koristele itse puutarha-aiheinen kahvimuki ystävällesi! Voit maalata mukiin esimerkiksi kukkia, tai kirjoittaa hauskan puutarhurointiin liittyvän tekstin.

7. Puutarhakäsineet

Näitä ei vaan voi koskaan olla liikaa, vai mitä? Puutarhakäsineet on hyödyllinen lahja kenelle tahansa puutarhassa työskentelyä rakastavalle viherpeukalolle!

8. Ulkovalosarja

Talven pimeä ja väritön puutarha voi näyttää monesti hyvin masentavalta. Ulkovalosarja saa talvisenkin pihan loistamaan ja levittämään iloa ympärilleen!

9. Trooppinen hedelmäpuu

Jokainen meistä varmasti haaveilee trooppisesta unelmalomasta nyt näin pakkasten koitettua. Anna ystäväsi kotiin aurinkoloman tunnelmaa ja hanki hänelle trooppinen sitruskasvi hoidettavaksi. Esimerkiksi Plantagenista löytyy valikoima erilaisista sitruskasveista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sopisiko joku näistä kenties sinun ystävällesi? Vielä on aikaa tilata lahja netistä, mutta sekin kannattaa tehdä pikimmiten. Ihanaa joulunodotusta!

Takapihasta viiden tähden ravintolaksi – miten lintujen talviruokinta toimii?

Oletko harkinnut aloittavasi lintujen ruokkimisen ensi talvena? Suosittelen, sillä se on erittäin antoisaa puuhaa. Lintujen ruokinta tuo iloa niin linnuille kuin myös ruokkijallekin. Se on erinomainen tilaisuus päästä näkemään lintujen elämää ja tutkimaan eri lintulajeja aivan läheltä. Jos mietit talviruokinnan aloittamista, lue nämä vinkit ruokintapisteen ylläpitämiseen!

Ruokintapisteen ylläpitäminen antaa mahtavan mahdollisuuden myös intohimoiselle luontokuvaajalle! Kuva: Kamil Porembiński

Milloin aloitan talviruokinnan?

Lintujen talviruokkimista ei kannata aloittaa liian ajoissa, jottei houkuttele etelään lähteviä muuttolintuja talvehtimaan Suomessa, mikä voi päättyä huono-onnisesti. Talviruokinta kannattaa startata vasta, kun maa on jäätynyt ja muuttolinnut ovat lähteneet etelänmatkoilleen. Muista kuitenkin pystyttää mahdollinen lintulauta ennen maan jäätymistä, jotta se kiinnittyy helpommin!

Entäs lopettaminen?

Jatka talviruokintaa aktiivisesti maan sulamiseen asti. Huomioi myös takatalven uhka, sillä takatalven sattuessa ruokinta voi olla elintärkeä talven heikentämille linnuille sekä Suomeen jo saapuneille muuttolinnuille. Ruokintaa ei kuitenkaan tarvitse jatkaa liian pitkälle kevääseen, sillä linnut kyllä löytävät ravintoa luonnostakin. Ruokinnan jatkamisesta liian pitkään voi olla linnuille myös haittaa, sillä lämpimällä säällä taudit leviävät helpommin.

Miten usein?

Satunnaisesta ruokkimisesta ei ole linnuille apua kuin vain väliaikaisesti. Jos päätät aloittaa talviruokinnan, täytyy se pystyä pitämään säännöllisenä. Jos ruokintapaikka on pieni ja kiireinen, voi ruoka loppua jo muutamassa päivässä. Paikassa, jossa ruokapisteitä on useammalla pihalla, linnut siirtyvät ruoan loppuessa toiselle pisteelle. Harvaan asutulla paikalla ruokinnan loppuminen voi johtaa jopa lintujen menehtymiseen, koska linnut ovat tottuneet samaan ruokintapaikkaan.

Kuva: Dale Poole

Miten?

Linnuille voi tarjota ruokaa monella eri keinolla. Lintulauta on erittäin perinteinen vaihtoehto sekä myös pihassa ehkä viehättävin. Laudan voi nikkaroida itsekin, mutta silloin täytyy huomata olla käyttämättä kyllästettyä puuta sen myrkyllisyyden vuoksi. Lintulaudan huonoksi puoleksi kuitenkin ilmenee se, että linnut seisovat syömänsä ruoan päällä ja ulostavat ruoan joukkoon, jolloin erilaiset taudit saattavat levitä lintujen keskuudessa. Sama ongelma ilmenee myös maaruokinnassa. Vaikka monet linnut syövät mieluiten maasta, houkuttelee maaruokinta rottia ja muita tuhoeläimiä, joita tuskin tahdon pihapiiriisi rellestämään. Ruokinnasta helpon tekee ruokinta-automaatti sen puhdistettavuuden sekä mutkattoman täyttämisen vuoksi. Suuri säiliö takaa sen, ettei ruokintapisteeseen tarvitse olla koko ajan lisäämässä ruokaa. Ruokinta-automaatit ovat hyviä pihoille, joissa ei haluta ruoan tippuvan ja leviävän maahan. Ruokinta-automaatteja täytyy muistaa myös siivota, koska siisteys vähentää esimerkiksi tautien leviämistä.

Mitä tarjolle?

Lintuja houkuttelee monenlainen ruoka, mutta linnuille parasta on energiapitoinen ravinto, kuten siemenet, pähkinät ja rasvat. Esimerkiksi leivänmurut eivät ole tarpeeksi ravitsevia. Ruoka ei myöskään saa olla liian suolaista eikä pilaantunutta. Rasvansaanti on erittäin tärkeää Suomessa talvehtiville linnuille etenkin tiukoilla pakkasilla. Sitä voidaan tarjoilla monessa eri muodossa, ja kaupasta saakin esimerkiksi rasvapalloja ja -tankoja, jotka sisältävät rasvaa ja siemeniä. Pallot ja tangot kannattaa irroittaa muoviverkoistaan esille laittaessa ja tarjota vaikkapa verkkotelineestä, jotta linnut eivät jää muoviverkkoon kiinni. Pallot kannattaa itse asiassa ostaa kokonaan ilman muoviverkkoa, jotta ei aiheuta ylimääräistä roskaa. Siemenistä lintujen herkkua ovat erityisesti auringonkukan siemenet. Saat tehtyä hyvän sekoituksen esimerkiksi kaurasta ja auringonkukasta, jolloin auringonkukan siemeniä syövät linnut heittävät kauran maahan, josta maassa syövät linnut nokkivat sen suihinsa. Näin ruokaa ei ole kerralla maassa liikaa eikä se houkuttele rottia. Jos et tahdo pihasi roskaantuvan, voit ostaa kuorettomia siemeniä.

Myös hedelmät ja marjat voivat olla lintujen mieleen. Esimerkiksi syksyllä kerätyt ja kuivatut pihlajanmarjat ovat rastaiden suurta herkkua. Tarjolle voi viipaloida myös vaikkapa omenaa tai jopa eksoottisempiakin hedelmiä, kuten kookosta. Muista: mitä monipuolisempi tarjonta pihallasi on, sitä kirjavampi on myös pihallasi vieraileva lintujoukko, eli voit nähdä ruokapisteilläsi yhä useampia lajeja.

Kuva haettu täältä.

Missä?

Erityisesti paikan suojaisuus on tärkeä seikka valitessa ruokintapisteen sijaintia. Olisi hyvä, jos paikan lähellä olisi esimerkiksi puita tai pensaita tuulensuojaksi sekä lintujen piilopaikaksi petoja varten. Ruokintapiste kannattaa sijoittaa tarpeeksi lähelle, jotta sitä on helppo hoitaa. Se ei saa kuitenkaan saisi olla liian lähellä taloa, jottei se pelästytä lintuja pois. Noin kymmenen metriä on tarpeeksi kaukana rakennuksesta. Tämä on tärkeää myös siksi, jotteivät linnut lentäisi ikkunoita päin. Pihaan voi sijoittaa monia ruokintapisteitä eri puolille pihaa. Näin pystyt vähentämään lintujen välistä kahakointia ruoasta.

 

Lintujen ruokintapisteen ylläpitäminen ei ainoastaan tarjoa linnuille paremmat selviytymismahdollisuudet talven yli, vaan myös mielenkiintoista katseltavaa ruokkijalle. Lintujen menoa on hauska tarkkailla kotitalon ikkunasta talvisena lauantai-aamuna. Kunhan muistaa pitää huolta ruokintapisteestä säännöllisesti, saat nauttia linnuista itsekin!

5 sisäilmaa puhdistavaa huonekasvia

Kutisevatko ja punoittavatko silmäsi ja ihosi? Esiintyykö sinulla usein päänsärkyä tai huimausta? Syy näihin voi löytyä huonosta sisäilmasta. Kodin ja työpaikan ilmassa esiintyy usein monia haitallisia yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa pahimmillaan vakavankin sairauden. Sisäilman epäpuhtaudet voivat olla kotoisin esimerkiksi huonekaluista, kodinkoneista, maaleista ja siivoustarvikkeista. Myös talon ulkopuolelta sisälle pääsevät liikenteen päästöt ja siitepöly sotkevat sisäilmaa.

Miten näitä sisäilman huonon laadun aiheuttamia oireita sitten voisi ehkäistä? Ihan ensimmäiseksi kannattaa varmistaa, onko ilmanvaihto tarpeeksi riittävää. Ilmanvaihdon merkitys painottuu etenkin uudiskohteissa. Huoneilman laatua voit parantaa myös säännöllisellä siivouksella. Nurkkiin kerääntynyt pöly voi aiheuttaa oireita, sillä siihen voi sitoutua epäpuhtauksia.

Sisäilmaa saat puhdistettua myös huonekasvien avulla. Huonekasvit sitovat itseensä sisäilman epäpuhtauksia ja juurissa olevat mikrobit hajottavat yhdisteet kasvin ja pieneliöiden ravinnoksi. Ilmanlaadun parantamisen lisäksi kasvit myös kosteuttavat sisäilmaasi sekä tuovat huoneeseen väriä ja tyylikkyyttä! Tässä 5 huonekasvia huoneilmasi raikastamiseksi!

 

1.Viirivehka (Spathiphyllum)

Viirivehka torjuu monia kemiallisia yhdisteitä ja tuo huoneeseen lumoavaa tuoksua kukinnollaan. Syötynä kasvi voi olla lievästi myrkyllinen.

2. Limoviikuna (Ficus benjamina)

Limoviikuna poistaa tehokkaasti ilman epäpuhtauksia. Limoviikuna on helposti allergisoiva kasvi. Tunnetaan myös nimellä koivufiikus.

3. Anopinkieli (Sansevieria trifasciata)

Helppohoitoisuuden suhteen anopinkieltä parempaa kasvia voi olla vaikea löytää. Tunnetaan myös nimellä isoanopinkieli.

4. Kultaköynnös (Epipremnum aureum)

Yleisistä huonekasveista eroten kultaköynnös kasvaa liaanimaisesti. Köynnös voi jopa kehittyä metrien pituiseksi ja kiipeää itse karkeaa seinää pitkin.

5. Rönsylilja (Chlorophytum capense)

Rönsylilja on helppohoitoinen ja hyvin ilmaa puhdistava kasvi. Se on nopeakasvuinen eikä edes houkuttele tuholaisia puoleensa!

Muita hyviä huonekasveja sisäilman puhdistamiseksi ovat esimerkiksi kulta- ja vuoripalmu, krysanteemit, pesäraunioinen, traakkipuu, tulilatva, laikkuvehka, kaarisulkasaniainen, flamingonkukka, ruukkuatsalea ja gerbera!

Puutarhan suojaaminen talvea varten

Pakkaset tulivat taas yllättäen ja pyytämättä. Onneksi edessä on kuitenkin vielä leuto jakso. Se kannattaa ottaa nyt viimeisenä mahdollisuutena suojata puutarha talven tulolta!

Kuvan löydät täältä.

Puut tarvitsevat talvisuojausta erityisesti pihassa vierailevilta pikku tihulaisilta. Suojaamaton hedelmäpuu voi olla ateria tarjoiluvadilla esimerkiksi myyrille, jäniksille ja peuroille. Puiden suojaus kannattaa tehdä ennen kuin maa on jäätynyt ja suojusten kiinnittäminen on vielä helppoa. Erityisesti nuoret hedelmäpuut kaipaavat irrallisen suojuksen, jotta eivät tulisi syödyksi.

Mikäli taistelet talvisin myyriä vastaan, muovisuoja on ratkaisu ongelmiisi. Tiheä rungonsuoja asetetaan tiiviisti rungon ympärille, mutta ei aivan puuhun kiinni. Myyrät saattavat usein ryömiä apajille lumen alla, joten kiinnitä suoja hyvin maahan. Näin myyrät eivät pääse syömään runkoa suojan välistä.

Puun suojaaminen käy helposti myös verkkoaidalla. Rungon ympärille laitettava verkkoaita on kätevä erityisesti jäniksiä ja peuroja vastaan, jotka kulkevat lumen päällä ja saattaisivat yltää jopa oksiinkin asti. Verkkoaidan kannattaakin olla vähintään 1,5 metriä korkea, jotta eläimet eivät ylety kaluamaan puun runkoa tai oksia. Verkkoaita pysyy pystyssä, kun kaivat sitä hieman maan sisään ja tuet seipäällä tai kivillä.

Kuva: gb Hardy

Runsaslumisena talvena verkkoaita voi hyvinkin osoittautua liian matalaksi. Tällöin kannattaa lapioida lumet pois puun ympäriltä tai tampata lumi matalammaksi. Poljettu lumi ehkäisee myös myyrien etenemistä!

Hedelmäpuut voit suojata puutarhan vierailijoilta myös kotikonstein. Voit esimerkiksi hämätä jäniseläimiä sitomalla puun rungon ympärille tuomen, mustaherukan tai kuusen oksia. Tämä sekoittaa pitkäkorvan hajuaistin niin, että puu jää koskemattomaksi. On myös olemassa tuoksupalloja, jotka levittävät tuhoeläimille vastenmielistä hajua. Ripustamalla sen oksalle suunnilleen eläimen nenän korkeudelle jää hedelmäpuu rauhaan.

Kevättalvella on myös tärkeää muistaa havupuita uhkaava kevätahava. Auringonvalon lisääntyessä havut alkavat haihduttamaan kevään toivossa entistä enemmän. Kasvi kuitenkin kuivuu, sillä se ei saa tarpeeksi vettä maan ollessa yhä jäässä. Siksi etenkin nuoret havut kannattaa suojata varjostus- tai säkkikankaalla alkukeväästä.

Jotkin puut kaipaavat suojausta myös kylmältä. Varsinkin ikivihreät, kuten alppiruusu, selviävät talvesta ehjin nahoin pakkaspeitteen avulla. Pakkaspeitteen avulla kukannuput eivät pääse paleltumaan. Kasvi suojautuu samalla myös kevätahavalta.

PERENNOJEN TALVISUOJAUS

Perennoista tavallisimmat tarvitsevat harvoin sen erityisempää talvisuojausta. Suojaa pakkasilta kaipaavat lähinnä herkät perennat, nuoret taimet sekä kivikkokasvit. Myös sellaiset perennat, jotka kasvavat menestyksensä äärimmäisellä rajalla on hyvä suojata talvisin. Kasvin talvehtiminen kannattaa ottaa huomioon jo sitä istuttaessa. Mitä talvenarempi perenna, sitä suojaisampaan paikkaan se kannattaa sijoittaa.

Erityisen arat perennat, kuten esimerkiksi ruusut ja hortensiat, kärsivät talvimärkyydestä etenkin lumettomina talvina. Laita perennojen juurelle talvisuojaturvetta, kuorikatetta tai hiekkapitoista multaa maan routaantuessa. Noin 20 cm kerros suojaa kasvia juurella seisovalta vedeltä. Voit peitellä kerroksen havunoksilla, jotta se ei lennä pois tuulen mukana. Talvisuojaturve on tärkeää muistaa ottaa pois keväällä.

Perennoille tärkein talvisuoja on lumi. Maanpintaa pitkin kasvavan ikivihreän kasvin talvehtimisen voit turvata levittämällä havunoksia sen päälle, jotta lumen kertyminen kasvin päälle helpottuisi. Havunoksat ajavat kutakuinkin saman asian pakkaspeitteen kanssa. Myös kuivien lehtien kasaaminen ikivihreän lehtipensaan päälle antaa suojaa, kunhan muistaa haravoida lehdet keväällä pois!

KÖYNNÖKSET

Myös köynnökset on suojattava talven pakkasilta. Esimerkiksi köynnösruusut, ryhmäruusut ja jalokärhö ovat erityisen herkkiä. Jos jätät köynnöksen tukikehikon varaan, saat peitettyä sen helposti pakkaspeittellä. Voit laskea köynnöksen myös maahan, jolloin voit suojata sen  ilmavasti pakkaspeitteellä tai havuilla. Pakkaspeitteen päälle voit vielä levittää mm. talvisuojaturvetta tai multaa, mutta lumi antaa köynnökselle lopullisen suojan. Köynnöksen juurelle kannattaa lisätä talvisuojaturvetta liialliselta märkyydeltä suojaamaan.

Mukavaa lokakuun viimeistä päivää!

KUMPPANIT

Green Idea
Kurjenpolvi

Tehdäänkö yhteistyötä?
Ota yhteyttä!

YHTEYSTIEDOT

Pääkaupunkiseutu, Oulu
040 524 3602
Hankasuontie 4, 00390 Helsinki
Y: 2792823-9